неделя, 8 юни 2014 г.

Моят Urban survival kit

Дойде време да представя на страниците на блога и собственият си Urban survival kit или казано на езика на туземното население Градски комплект за оцеляване. Дълго време не виждах абсолютно никакъв смисъл да си направя или закупя такъв, докато не започнах детайлно да се интересувам от това как са се развивали мащабните кризи и катастрофи през последните 20 години. Колкото повече научавах, толкова по-твърдо в мен се формира убеждението, че необходимостта индивида да се бори за оцеляването си обикновено се поражда съвсем внезапно и неочаквано за самия него и по закона за всемирната гадост дори индивида да се е подготвял за някаква хипотетична ситуация на оцеляване гадостите го застигат далече от убежището и екипировката. Единственият изход от някаква подобна ситуация е в оцеляващият да има някакъв минимален запас от вещи, които могат да осигурят за кратък период основните му потребности - храна, вода, подслон, огън и защита.

Варианти на градски комплекти за оцеляване има много и най-различни. Повечето от тях отразяват личните виждания на техните притежатели за това, какво би им било полезно. Забелязват се и две отделни течения, като първото е комплекти за оцеляване, които са по-скоро набор от вещи, които се използват от индивида всеки ден, дали в хобито, дали в работата му. Второто направление е комплекти за оцеляване, които са оптимизирани за някакви екстремни ситуации и вещите в тях имат по-тясна насоченост и са насочени да се справят с конкретни реални или виртуални ситуации. Аз направих някакъв осреднен вариант, в който има както вещи, които ползвам често така и такива, които биха били от полза в извънредна ситуация.

Ще изброя вещите, които съм включил в комплекта и реалното им или предполагаемото поле на приложение. Ще започна с медицинската част, която е около половината от наличната в комплекта екипировка. Доколкото в ситуация на градско оцеляване храната, водата и подслона не са такъв приоритет предвид лесната им достъпност поне в първите дни на всяка една криза в урбанизирани територии - било земетресение, наводнение, бунтове и т.н. то те не са засегнати в градския комплект за оцеляване. От медицинската част има следните медикаменти и материали:
2 броя Аулин - болки от различно естество
2 броя Смекта - срещу диария, 
6 броя лепенки цитопласт различни размери - дребни наранявания, мазоли.
2 хапчета Парацетамол - болки и температура
4 хапчета Дименхидринат - става ми лошо при пътуване с автомобил, но същите освен подтискане на гаденето имат и страничен ефект сънливост, който може да се използва при проблем със заспиването.
1 брой превръзка бинт с подложка, за средни по тежест наранявания с не особено голяма площ +  1 брой шишенце с кислородна вода - почистване на рани
1 брой презерватив. Колкото и комично да е това е задължителна екипировка с изключително многостранно приложение, освен тази по прякото му предназначение. Може би след време, ще направя статия за тези варианти на използване. 
Чисто теоретично този набор е достатъчен да покрие кратковременните нужди на индивида от медицински грижи за сравнително кратък период от време необходим му, за да стигне да убежището си, където пак според теорията следва да има значително по-сериозен набор от медицинско оборудване. До сега най-често използваните от мен елементи от тази част на комплекта са лепенките и прахчетата за разстройсто. Останалите покриват хипотетични възможности.

Втората част от екипировката осигурява следните елементи то оцеляването на индивида в града - светлина, огън, ремонт на облекло и защита:
1. Огън - запалка Bic от най-дребните. Аз не пуша, така че ще има много пъти да паля с нея. Добивът на материал за огън в града не е проблем - дърво и пластмаса колкото му душа иска на човек. Другото е техника.
2. Светлина - фенерчето на ThruNite Ti с две батерии, в кутията от Тик - Так, като на халката за закачване съм поставил 8Gb флашка, за евентуално сваляне на някакви данни
3. Молив с намотан на него изолирбанд + две игли и черен конец - ремонт на дрехи и оборудване, оставяне на сигнали или водене на бележки.
4. Victorinox  Camper - не лоша откъм функции и размери играчка. Ако до сега не съм я ползвал то поне не пречи да я има - функциите рязане, отваряне на консерви, дупчене и пилене на дърво и други материали може да са полезни.
5. На последно място в списъка, но на първо за мен по важност в ситуация на градско оцеляване - оръжието - нож модел Ganzo 710. Здрав, сравнително качествен и евтин, със стабилно заключване, прилично закалена стомана, клипс за носене. Само пълен идиот би вярвал в доброто у хората, когато същите тези хора бъдат доведени до ръба при някакъв природен или социален катаклизъм, който ще постави в опасност физическото им оцеляване. Но това е тема на друг разговор.

Та това най-общо е моето виждане по въпроса с градския комплект за оцеляване, само ще допълня, че както се вижда същият е поместен в метална кутия от афтършейв, а с цел водоустойчивост същата се изолира с изолирбанд. В кутията има място за още няколко дребни неща които смятам да добавя - например хапчета активен въглен и таблетки за пречистване на вода.

6 коментара:

  1. Някъде в един форум (ако не се лъжа) беше написал, че хората, които правят комплекти за оцеляване (раници предимно) са лесна мишена за хората с пистолет. :) Това важи ли все още? :) И за какво може да се използва презерватива ми стана интересно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не се е променило в мнението ми от тогава по въпросите с хората, които се снабдяват с екипировка без да мислят, че ще трябва в един момент да я защитават. Те са просто донори на полезни вещи. А на презервативът ще посветя отделна статия, защото го заслужава ;)

      Изтриване
    2. Парацитамол или аналгин взети с 3 в 1 също стават добро успокоително. 1 2 цигари също вършат работа за почистването на рани :)
      Респект за статиите уникални са :)

      Изтриване
  2. Бих заменил Смектата с Имодиум т.к. за неговия прием не се хаби вода и освен това на мястото заемано от Смектата можеш да събереш два блистера Имодиум.
    Освен това, бих добавил и турникет от този вид:
    http://camouflage.bg/media/catalog/product/cache/1/image/f4dfc985114cd3f9e2672bf4b0adb156/t/o/toucatb_1.jpg

    slaf4u

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност и аз съм на мнение, че имодиума е по-добре. Просто за момента имах това под ръка и него сложих. Не само защото е по-компактен, но и по-лесно се консумира под формата на хапчета отколкото като прах.

    Относно турникета, съм леко резервиран, понеже това е комплект за оцеляване в града и в що годе цивилизована обстановка, Още повече турникет се импровизира сравнително лесно с подръчни материали, а и не мисля, че би врязъл в кутията от автършейфа :)

    ОтговорИзтриване
  4. Филтър от изпушената цигара спира силното кръвотечение от носът (изпитано) , тютюнът поставен в дупката на зъба претърпява и облекчава силните болки (отвратителен лютив и неприятен вкус, но помага ) , както и парченце от изсушена синя слива или гъба-манатарка ( също изпитани ) . Дано на някой съм бил полезен ! :)

    ОтговорИзтриване