сряда, 22 юли 2015 г.

Щик модел 1890 за турски маузер


Щикът модел 1890, по известен в България като щик за турски маузер е острие свързано с нашата история, доколкото срещу него българите въоръжени с пушки манлихер и значително по-къси щикове произвеждат легендарните атаки на нож по време на Балканската и Междусъюзническата война. Сравнително малко са оригинално запазените дълги щикове, и повечето от тях са се оказали в страната ни като трофеи от победните битки. Доколкото имах възможност да го сравня с произведеният почти по същото време японски щик за пушка Арисака, определено произведеният в Солинген, Германия модел 1890 е значително по-качествен, като най-малкото удивителното е, че след близо 120 години заключващият механизъв още работи, за разлика от този на арисаката.

Ще съм благодарен ако оцените видето и му сложите един лайк :) 

По време на Първата световна война всички находящи се на въоръжение в турската армия щикове модел 1890 биват подложени на кастриране и острието бива значително скъсено, отрязва се извитият гард и канията бива заменена с желязна, вмасто кожената, с метални елеметни, която е оригинално. Причината за това е, че окопният бой изисква много по-компактно и маневрено оръжие, а и е много вероятно това скъсяване да е продиткувано от опита платен с много кръв срещу българите в щиковия бой.



Понастоящем щикът е дарен на Великотърновския исторически музей, и ако имате път натам можете да го видите в неговата експозиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар