петък, 6 юни 2014 г.

Размисли и страсти: Имат ли място плетките от paracord на дръжката на ножа?

Стартирам новата рубрика в блога "Размисли и страсти" с анализ на една модна тенденция сред обладателите на ножове, а именно на ръкохватките им задължително да се мъдрят клупове от паракорд или някаква негова плетка. И в случая не визирам ножовете с дръжки омотани с паракорд, а точно тези, на края на които има клуп или някаква плетка от така популярното напоследък парашутно въже. Типичният пример за тази глупост може да бъде видяна на снимката в началото на статията. Почитателите на тази мода вероятно веднага биха контрирали, че видиш ли с помощта на тази връзка ръката на ползвателя на ножа ще бъде защитена да не се плъзне върху острието. А аз пък бих ги попитал много просто: А защо бе хора си купувате ножове дето нямат даже минимално зачатие на гард? По странното е, че подобни връзки от паракорд се срещат и върху ножове със съвсем нормален гард и никой, на може да обясни защо този ненужен придатък се мъдри там.

Още по-безумно е поставянето на различни плетки от паракорд на сгъваеми ножове по причина, че така се вадели по лесно от джоба?!? Ами според мен е много по - лесно да си бръкнеш в джоба и да извадиш ножа, без преди това да хващаш какъвто и да е придатък от паракорд. И докато на разните му там викторинокси, някак си е поносимо, макар и пречещо, то поставянето на подобно паракордно извращение на дръжката на нож за самозащита или на военен нож е не просто проява на неграмотност, а направо вредно и опасно. Защото всяка финтифлюшка на оръжието по закона за всемирната гадост ще застане на пина на отварянето или ще се закачи за стърчащ елемент от екипировката /ако сте допуснали в екипировката да има такива/. И тогава ценните секунди за изваждането и използването на оръжието ще работят за противника. 

Нож на Хорас Кепхарт
Възможността ненужната никому финтифлюшка от паракорд да се закачи някъде и да останете без нож значително се увеличава, ако използвате кания, в която ножът се фиксира само благодарение на дълбокото му поставяне, каквито на повечето такива на финските ножове или на ножовете, така любими на класическите бушкрафтъри. Ако обаче човек се разрови малко из интернет ще му направи впечатление, че ножовете на хората, на които реално им се е налагало да оцеляват с тях в природата нямат и помен от отвори за прекарване на въже или ако го имат в него няма нищо поставено. И това съвсем не е защото тогава или сега са нямали достъп до паракорд. Просто всеки нормален човек, който кривне от утъпкания път и се навре в гъсталаците веднага разбира на коя част от екипировката не и е там мястото. Защото всяка трънка и клонка ще си умира да се завира в този така удобен клуп. 

Друг аргумент, на привържениците на финтифлюшките от паракорд е, че така ползвателят му имал винаги парашутно въже под ръка. То хубаво, но в зависимост от това дали е проста примка или някаква плетка дължината на паракорда ще варира от 30 сантиметра до максимум метър. 30 сантиметра не стигат почти за нищо, а един метър на плетка си е чиста загуба на време да го разплиташ, за да го ползваш. Къде по-просто е 10 метра паракорд да се намотаят на сравнително прост кангал и да се отмотава и реже колкото трябва от него. Да, ама няма да си готин и по модата. Е, аз не държа да съм готин и по ножовете ми да се мотаят съвсем безполезни плетки от паракорд с черепчета. Може и да съм старомоден, но това е моето мнение по въпроса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар