събота, 14 юни 2014 г.

Основи на сървайвъризма: Пирамида на оцеляването

В много блогове, клипове в youtube, форуми и т.н. интернет ресурси подготвящите се хора могат да намерят неизброимо количество ревюта и тестове на всевъзможна екипировка, както и субективните предпочитания на огромен брой подготвящи се. В моя блог за екипировка и оръжие положението е горе-долу същото, но аз мисля да направя отклонение от стандартния стереотип и да се придържам към една по-различна и по-добра според мен концепция, а именно да комбинирам ревютата на екипировка с опитани и работещи според мен умения и знания в областта на оцеляването. В днешната статия ще изложа една основна концепция в сферата на оцеляването, а именно за градацията и важността на различните елементи на оцеляването - екипировка, знания, умения и воля.

Най-ниското ниво на подготовка за оцеляване е екипировката. Много хора, които се подготвят, правят грешката да възприемат натрупването нa еди какво си количество екипировка като панацея и гаранция, че ще си осигурят едва ли не 100% преживяване на дадена кризисна ситуация. Както обичаме да казваме обаче в този край на света - Да, ама не. Екипировката, без знания и опит в използването ѝ, сама по себе си е безполезна. Естествено, по-лесно е да оцеляваш с качествена екипировка, отколкото с нож и кремък, но без знания и практика, екипировката е просто тежест, която разнасяш със себе си.

Следващото ниво са знанията. Приемаме, че вече сме се снабдили с някакъв минимум екипировка и следва да се научим как да я ползваме. На първо място следва да бъдат усвоени навиците по намиране на вода, подслон, храна и огън. В този случай екипировката - филтри за вода, трион, брадва, капани, запалки, са това, което улеснява поставената задача. Но и без изброените предмети човек трябва да има знания как да осигури горепосочените приоритети. Защото екипировката се чупи и губи, а знанията за набавянето на вещи, които да изпълняват същите функции, остават.

Знанията обаче са едно, а практическите умения и опит са друго. Много хора са наясно чисто теоретично как се прави слънчев дестилатор или се използва магнезиева запалка. А пробвали ли сте да ги направите и да видите как работят? Това е разликата между това да имаш екипировката и да можеш да я използваш ефективно. Практиката, придобиването на умения и опит е това, което отличава подготвящият се човек от диванния бушкрафтър или сървайвърист.

Последният елемент от пирамидата на оцеляването, който се явява освен всичко друго и обединяващо звено между екипировката, знанията и уменията е волята да оцелееш на всяка цена. Без нея нито скъпото оборудване, нито хилядите страници и стотиците клипове, нито часовете прекарани в опити да се усвои дадено умение, няма да помогнат в екстремна ситуация. Волята и желанието да оцелееш е това, което трябва да се култивира при тренировките в спокойни времена. Отговорите на въпросите, които вероятно ще възникнат в ситуация на оцеляване, трябва да бъдат намерени на спокойствие, при тренировките, защото когато нещата отидат по дяволите, е възможно да няма време за търсенето им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар