събота, 19 април 2014 г.

Походна аптечка от LIDL

Въпреки откровеното ми презрение и абсолютно неодобрение на повечето големи търговски вериги, се оказа, че чат-пат в тях може да бъде открито и нещо полезно за начинаещия сървайвърист, при това на много добра цена. Става въпрос за походната аптечка, която беше пусната тази седмица в магазините на LIDL на цена от 5,99 лв. и която по скромното ми мнение за цената си е един отличен избор както за туристи, ловци, рибари и прочие любители на природата и като лек комплект, който може да се носи ежедневно например от майките за дребни медицински манипулации върху палавите малчугани. А дори и да я вземете въпросната аптечка просто да стои на разположение в къщи, тя рано или късно ще влезе в употреба доколкото разглеждайки съдържанието и установих, че съдържа медицински отговор на преобладаващата част от битовите злополуки - порязвания, ожулвания, одрасквания и т.н.

За моя изненада, когато разбрах, че я има в продажба вече бяха минали няколко дни и в първия LIDL, в който проверих бяха свършили, а във втория бяха останали само 2 броя, които естествено грабнах без да имам много добра идея какво има в тях и за какво ще ги ползвам. Самият платнен калъф е опакован с найлон, а за моя изненада от вътрешната страна се оказа и подсилен с някакъв полимер, който не пропуска вода и по този начин прави платнения калъф донякъде устойчив на влага, като единственото слабо място откъм влагозащитеност е ципът. От задната страна има велкро ленти за закрепване на колан, но аз лично не бих им се доверил особено, още повече, че калъфчето ще се носи в раница или джоб на панталон или жилетка. 

Следващата изненада, която открих беше вътре. Първоначално хващайки тази аптечка ми се видя прекалено лека, за да има някакъв сериозен превързочен набор вътре, но когато я отворих, се оказа много премислена откъм зареденост, въпреки, че имаше още какво да се желае. Самите превързочни материали са разположение в найлонов калъф с 6 отделения, съдържащи така да се каже тематично разделени различните превързочни материали. В първото отделение има малки лепенки с различни размери заедно с пластири за мазоли /позволих си да добавя още има няма десетина подобни с различни размери и предназначение по причина, че така наречените лепенки са най-често влизащите в употреба превързочни средства/.
Във второто отделение има
пластир за изгаряния и пластир със сребърно нещо си, но предвид размерите им не са за особено големи по площ наранявания. В третото отделение са поместени медицински ръкавици, ножица и безопасни игли за закрепване на бинтовете. В четвъртото отделение има един бинт и марля /компрес/ и три броя кърпички за почистване на ненаранена кожа /позволих си да сложа още 2 броя бинтове/. В петото отделение има два броя еластични бинтове + ролка лекопласт /на мен лично бинтовете не ми приличат много на еластични, а на обикновени, но предвид опаковката им няма как да проверя без да ги направя нестерилни/. В петото отделение има упътване за употребата на всеки един елемент + книжка с инструкции за първа помощ на 8 езика. Въпросните книжки ги изхвърлих, за да се освободи място за медикаменти, които тия дни ще ида да заредя.

Между другото се оказа, че размерът на тази аптечка перфектно се събира в страничнотомодулния джоб на MAX FUCHS предназначен за бутилки и макар, че такова разместване я прави не особено бързо достъпна за сега мисля това да бъде постоянната и дислокация. Само ще допълня, че абсолютно всеки един елемент от аптечката е поместен в индивидуално пликче с цип, което допълнително го прави водоустойчив и траен.

Заключение: За парите си смятам, че тази походна аптечка е един отличен избор както за не особено запалените природолюбители, така и за ежедневно ползване, а също и за домашна такава. Естествено ако ще ги ползвате за нещо по-сериозно си иска леко модифициране на съдържанието и добавяне на определени медикаменти, но като цяло е повече от прилична и напълно си заслужава отделените финансови средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар