сряда, 11 юни 2014 г.

Бутилка Karrimor 1L


След разочарованието, което изпитах с манерката на MFN реших, че е време да се снабдя с някаква по-качествена алтернатива за течности. И докато се пулех и се чудех защо тези добри хора от Maxpedition са обявили такива цени на своите еднолитрови шишета съвсем случайно във фейсбук видях реклама на сайта mymall.bg, на който въпросната бутилка на Karrimor беше обявена на цена от 12 лева. И така без много да се чудя я поръчах във възможно най-простата и версия с прозрачна пластмаса. Бутилката пристигна след около две седмици, но изглежда толкова е доставката от чужбината.

Та така въпросната еднолитрова бутилка на Karrimor изведнъж се оказа кажи речи в центъра на китните Родопи. Ако се вярва на написаното за бутилката в сайтовете на търговците същата е направена от tritan copoliester. Поне от това което се намира в интернет за този материал най-общо става ясно, че същият има по-широк температурен диапазон на приложение от други традиционни пластмаси и на теория следва да издържа на температури от -10 до + 90 градуса по Целзий. Въпреки това обаче още на листовката, с която пристига бутилката пише да не се пълни с врящи течности и да не се замразява. Не мога точно да възпроизведа инструкциите, защото като истински българин след бегъл поглед ги изхвърлих. В листовката пишеше също така преди употреба бутилката и капачката да се измие със сапун и вода, което и направих иначе си дъхаше на нещо пластмасово. Сред основните достойнства на tritan copoliester се сочи възможността да се мие
в миални машини ......... Това не ми е много ясно какво точно предимство е предвид това, че по презумпция като нещата отидат по дявалите нито ще има ток, нито миални машини, но докато цивилизацията още работи ще приемем, че има някакъв смисъл. Второто най-често изтъквано достойнство на този материал е липсата на Bisphenol A (BPA) и изделията от същата се обозначават като BPA Free. Що за животно обаче е този Bisphenol A (BPA)? След кратко търсене в нета се оказа, че това е някаква невероятна синтетична гадост, която най-вероятно поглъщаме всеки ден и която има пряка връзка със затлъстяването, наврологичните проблеми, рака и още една камара здравни проблеми. Така че е хубаво да я няма поне в бутилките за вода, а както се оказа от няколко години наличието на този Bisphenol A (BPA) в бебешките бутилки е забранено.


Всъщност една от причините да си търся бутилка с точно такава форма беше, че някога си купих мобулен джоб на Max Fuchs /MFN/ за такава и вместо мръсни чорапи и гащи, с които го пълня обикновено да започне да се използва по предназначение. Както се оказа бутилката влиза идеално в него, а пристягането с компресионната лента на раницата пречи същата да се мандахерца много-много. В едно от рекламните послания на един от търговците на бутилки Karrimor се казваше, че широкото гърло е предимство при почистването...... Сигурно е така, ако ползваш миялна машина или си дете до 8 години, защото иначе вътре възрастен няма как да бръкне, качествено с гъбата и препарата. По-широкото гърло има предимството на по-лесното наливане и използването му за различни импровизирани методи за събиране на вода, на които ще отделя отделна статия. Интересна джаджа има на гърлото на самата бутилка, и на теория би следвало за пречи да се олее човек с толкова широкото гърло....... Ами и без нея ми е също толкова удобно да пия вода, а предвид това, че сигурно в един момент ще я загубя някъде няма да и отделям внимание.

Относно конструкцията на бутилката като гледам е изработена от поне 3 милиметра пластмаса. Капачката затваря плътно, не тече отникъде, въпреки, че не забелязах да има гумено или друго уплътнение. Капачката е вързана за бутилката, което изключва изгубването и, което за мен си е плюс. На бутилката има разграфяване за обема в милилитри /до 1000 мл./ и в унции до 32, но като гледам май на око може да се сметне и до 36. Подобно разграфяване може да е полезно доколкото да се измери точното количество вода при различни отвари и чайове или за други цели, които още не съм осмислил точно какви ще бъдат. Но при всички положения мисля, че е по-добре да я има тази скала. За да тествам това дали водата придобива гаден пластмасов дъх я напълних и я оставих да престои едно денонощие. При опитването и след това не установих вкус или дъх на пластмаса, което например доста ясно се усещаше дори след няколко часа в манерката.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Ами на мен поне за сега ми допада, ще видим как ще се държи за в бъдеще. Първоначалните впечатления са добри и не откривам дразнещи недостатъци - пластмаса без канцерогени, широко гърло, прилична цена /с намалението/, скала за обема, невъзможно е да и за губиш капачката. Накратко бутилката на Karrimor е ако не перфектният, то поне отличен избор за еднолитров резервоар за течности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар