сряда, 12 март 2014 г.

Модулните джобове на MAX FUCHS

Бидейки обладател на нова тактическа раница с MOLLE опции, нямаше как да не стигна до заключението на всеки имащ такава раница, че следва да си я накача с разни допълнителни модулни джобове, та да изглеждам съвсем тактикъл. Проблемът на това начинание обаче беше, че по материята съм изключително бос. Затова реших да не скачам с главата напред, а да пробвам някаква евтина алтернатива и да си направя извода. Едни от най-евтините модулни джобове, които се намират на нашия пазар, са тези на MAX FUCHS, която въпреки леко немския акцент на името си е  сделана на левия или десния бряг на река Яндзъ, демек на територията на братската китайска държава. Та така, един приятел услужи с един продължително ползван
малък калъф, а аз си взех модулен джоб за бутилка. И вече бях почнал да си фантазирам как новопридобития аксесоар ще стои отстрани на MOLLE лентите и ще изглежда супер. Както обаче често се случва на практика, блажени са вярващите........

Още в момента, в който го закачих на раницата, разбрах, че нещо не е както трябва. Калъфът със сложено в него еднолитрово шише се движеше съвсем свободно, където си пожелае, напред назад, и съвсем не ми създаваше впечатление за нещо стабилно закрепено. След доста чудене, какъв е проблемът, установих, че тези независими движения се дължат на първо място на близко разположените ленти на самия калъф. Те по никакъв начин не му позволяват  да стои стабилно без допълнително осигуряване. Проблем е и недобре
подбраната им дължина, която е по-голяма, отколкото е необходимо, както се вижда от снимките . И докато с втория проблем мисля, че знам как да се справя, то първият е практически нерешим.

Като изключим тези недомислици, водещи до тоталното ми разочарование от марката, изработката е прилична. Не е като да няма недостатъци от типа на доста стеснени уши на напречните ленти, през които лентите с тик-так копчетата минават със зор и обикновено изискват споменаване на майката на тоя, който ги е направил така, в сексуален контекст. Вътрешната страна на модулния джоб е покрита с някаква гумирана материя, но аз съм бил притежател на китайска раница със същото гумиране и знам, че трайността му е точно от ден до пладне, след което се втвърдява и изронва. 

Малкият модулен джоб също е интересен и, за разлика от големият, е носен доста дълго време. Прави впечатление, че дължината на лентите с тик-так копчетата е много по-прецизно сметната. Единствения проблем, който забелязах, е ръждясването на тик-так копчетата след падането на покритието. Това с времето би могло да повлияе върху надеждността им. При поставяне раницата стои плътно и без склонност към произволни махови движени, като по-големият си брат. Има няколко отделения, в които може да се слагат всякакви ежедневно носени вещи - телефони, химикалки, цигари, ключове и т.н., но определено не виждам каква полза бих имал от него на раницата си, предвидена за оцеляване в екстремни условия. Като цяло ми направи добро впечатление, но това е едно калъфче, което да се носи на колана в града и нищо повече. Не бих го отнесъл към сериозната екипировка за извънредни ситуации. Забравих да спомена, че и двата джоба са изработени от найлон, а не от предпочитаната за всякакъв вид тактическа екипировка кордура.

Заключение: От досегът си с тези модулни джобове за себе си стигнах до няколко извода - първо, гледайте дължината на лентите; второ - никога не си купувайте модулни джобове за MOLLE система, без да сте с раницата, на която смятате да ги закачите; трето, никога не си вземайте модулен джоб, който е обемен и лентите на тик-так копчетата са разположени една до друга, а не например през една или две. Поне за себе си твърдо реших да спазвам твърдо тези принципи и да се преориентирам към по-качествените и съответно скъпи марки за модулни джобове, които се срещат на нашия пазар. 

Например този на марката HAZARD 4, макар да е предназначен предимно за обективи на фото техника, е напълно съвместим с еднолитрова бутилка за вода и освен това отговаря на всички горепосочени изисквания за закрепването и качеството. Въпросният модел е изработен от кордура, и от придобития опит смятам, че е по-добрият избор. Въпреки това смятам да се придържам към принципа, изведен по-горе, и да отида да го проверя на място с раницата, за която е предназначен. Старата истина е, че хубаво и евтино са две трудно съчетаващи се понятия. С екипировката не трябва да се правят компромиси и следва да се приготвят за това и съответните парични суми.

Ако пък не ви се отделят сериозни парични суми за подобен род аксесоари, сетете се, че почти всички тактически раници имат джобове за гъвкави резервоари за вода до 3 литра, които са предостатъчни, за да покрият дневната нужда от вода, освен ако не планирате разходка в някоя пустиня  ;)

ВИЖТЕ ОЩЕ : Модулни джобове на Helikon Tex

Няма коментари:

Публикуване на коментар