сряда, 28 май 2014 г.

Модулни джобове от Helikon Tex

Една интересна новост от производителят на тактическа екипировка Helikon Tex, чиято продукция в последно време се радва на вниманието на родните тактикъл маниаци е пускането от тях на гама модулни джобове за системата MOLLE. Честно казано на мен ми беше много чудно защо след като предлагат раници и чанти с MOLLE окачване не предлагат и аксесоари за тях. Макар от скоро да съм обладател на раница на полската фирма вече може да се каже, че съм се вманиачил по темата с какво да я накача. Изборът от фирми, предлагащи модулни джобове на българския пазар не е чак толкова беден и включва както висококачествените и съответно скъпи марки Maxpedition и Hazard 4, така и средната категория представяна от Tasmanian tiger и Condor, а също така и не особено качествените, но за това пък евтини китайски марки MFN, Мil spec и Max Fuchs. А от няколко дни на пазара на средната категория като цена и изработка се включиха и поляците от Helikon Tex. Преди да започна същинската част на ревюто ще си позволя да вкарам малко размисли по темата за цената на модулните джобове. Макар и безспорно качествени джобовете на Maxpedition са на цени на цели раници и честно казано за мен те не са фаворит. По скоро бих се ориентирал към среднокачествените алтернативи, при които за цената на един висококачествен джоб ще получите точно 3 със съвсем леко по-ниски теоретични характеристики.




















Та така случайно минавайки край магазина на Arms-bg уж за да разгледам се оказа, че се появявам малко след като хората са получили модулните джобове на Helikon Tex и понеже си имам някакви мои си идеи разгледах предлаганата гама и излязох с два модела - Modular Admin Pouch и Modular General Purpose Pouch. Само ще отбележа, че този път не вземах на сляпо както направих с модулния джоб на Max Fuchs, а ги премерих върху същия модел, който е и моята раница, за да видя как ще стоят. Още от пръв поглед ми допадна модела  Modular Admin Pouch, който веднага си представих като аптечка, която да се носи на раницата, а защо не и на ловната жилетка.  Оказа се, че джобът събра абсолютно целият комплект на
автоаптечката, която се продаваше миналата седмица в LIDL. и която беше около два пъти по-голяма и като комплектация и като размери от вече представяната на страницата на блога походна аптечка. Джобът както се вижда разполага с много опции, отделения и джобове - като се почне от такъв за карта, който използвам за лепенките, следващ външен джоб в който има топлозадържащо фолио. Вътрешността лесно може да се види на снимките, като това, което обаче наклони везните в полза на избора на този джоб за аптечка бяха вътрешните ластици, които задържат долната половина да не се отвори прекалено много и да изсипе разположените в предното вътрешно отделение медикаменти и превързочни материали. Интересен момент при модулните джобове на Helikon Tex е начинът, по който същите се закрепват за раницата. Липсват така характерните тик - так копчета, а след прекарването през напречните ленти долната част се подгъва, и се вкарва обратно. Малко е трудно за обяснение, но важното е, че джобът се държи наистина здраво, защото пълната раница с тегло около 12 килограма съвсем спокойно висеше само на него като я вдигнах за самия джоб. С конкретните параметри и на двата джоба можете да се запознаете на сайта на ARMS-BG  и за това не мисля да ви отегчавам с тях.

Вторият джоб Modular General Purpose Pouch е значително по-малък като размери от първия, но всъщност той е този, който мисля да поставя на ловно-тактическата жилетка, за да имам винаги до себе си аптечка. За момента е поставен на раницата и като габарити спокойно събира малката походна аптечка от Lidl, а в двете странични отделения могат да се поставят още допълнителни медикаменти и превързочни материали. С две думи въпреки невзрачните си размери би свършил много и най-различни полезни функции, както като аптечка, така и като калъф за съхранение на най-различни дребни предмети, както и като самостоятелно окомплектован мини комплект за оцеляване. С времето вероятно ще му намеря още много и различни приложения. 

За няколкодневното закачане, откачане, разнасяне, дърпане, пробване на здравината на окачването се оказа, че единственият недостатък, който успях да открия са няколко стърчащи кончета. За хората, които за пръв път се сблъскват с тази система за окачване ще кажа, че тава е един производствен дефект, който ако не се отстрани преди въвеждане в експлоатация може да доведе до това, да се получат разшивания, които да усложнят излишно живота на ползвателят им. Въпросният кусур се отстранява изключително лесно с помощта на запалка, защото конците са синтетични и лесно стърчащите краища се запалват и прибират, като по този начин се елиминира опасността от разшиване. 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: След като няколко дни си играх с модулните джобове на Helikon Tex и най-общо ги изучих детайлно не мога да открия в тях недостатъци, освен гореописаните няколко стърчащи кончета. Цената им е напълно приемлива за предлаганото качество, а ако сте член на някой от ножарските или бушкрафтърските форуми ползвате и отстъпки от цените обявени в сайта и магазина, което ги прави още по-привлекателни като алтернатива на по-скъпите марки. Аз самият продължавам да застъпвам тезата, че не е нормално аксесоарите към една раница да са на цена по-висока от тази на самата раница. Доколкото джобовете са изработени от същият материал /100% полиестер/ от който е изработена и самата раница, нямам основание да се съмнявам в качеството им и аз лично ги препоръчвам на ползвателите на подобен вид екипировка.

3 коментара:

  1. Ще споделя личен опит - Hazard 4 са зле и от нисък клас. "Кевларените" им портфейли се късат като гащи, кордурените също.
    Tasmanian tiger са доста стабилни
    Condor - пълен боклук. От модулните им джобове, през разниците та до якетата.

    ОтговорИзтриване
  2. Забравих..
    Хеликон са уникално добри и качествени.
    Лошото е, че мрежата им за доставка в България е много слаба. Ако няма нещо, може и след 3 месеца да го няма. А, доста неща не са налични.

    ОтговорИзтриване
  3. Честно казано не съм много съгласен с определението за стоките на Condor. Много мои познати ползват основно техни якета и са доволни. Самият аз съм имал възможност да ги огледам и не съм забелязал критични недостатъци, които да ги характеризират като боклук. Но всеки си има собствен опит с различните екипировки и за това не мога да кажа, че чуждото мнение не е вярно.

    ОтговорИзтриване