четвъртък, 1 май 2014 г.

Кобур за вътрешно носене LHS Condor

Понеже съм на фаза кобури, реших да отделя внимание и на една друга българска марка, на която имам едно от първите произведения. Става въпрос за кобура за скрито носене на LHS Holsters, модел Condor. Кобурът е в мен вече около 3 години и смятам, че съм добил прилична представа за качествата и недостатъците му. За разлика от кобурите, произвеждани от Joralti, тези на LHS се изработват предимно от кайдекс, или както е в случая с модела Condor, в комбинация от кайдекс и кожа.

Моделът, който ще разгледам в днешното ревю, е предназначен за вътрешно скрито носене, тоест се поставя от вътрешната страна на панталона, като се закрепва отвън за колана. За разлика от кобура за вътрешно носене на Joralti, който разгледах в предишната статия, тук системата за окачване е много по-различна и с много повече опции по отношение на височината и ъгълът за носене. Същото се постига посредством хитра система от по 4 отвора в двата края на основата. На снимките се вижда ъгълът, на който аз предпочитам да го нося, когато е отзад на кръста. Макар и с еднакво предназначение, двата кобура са изключително различни. На първо място при модела на LHS пистолетът практически няма как да бъде измъкнат заедно с кобура, което доволно често се случва при този на Joralti. В същото време обаче Кондора е доста по-обемен и при изваждане на пистолета не променя габаритите си, което леко усложнява използването му при шофиране на автомобил.

Относно качеството на използваните материали няма как да се изкажат каквито и да е забележки - дебела, отлично обработена кожа и кайдекс. Свързването между двата елемента, винтчетата за закрепващите ленти,  самите ленти, копчетата тик-так всичко многократно е слагано, сваляно, опъвани, разглобявано и след това поставяно отново. Без забележки.

Естествено като един от първите модели LHS Condor , може да се каже прототип, моят има и
някои недостатъци, които макар и несъществени, следва да се отбележа, за да бъда обективен. На първо място смятам, че лентите за закрепване към колана са по-големи, отколкото е необходимо за един нормален мъжки колан, а доколкото концепцията за скрито носене е насочена предимно към носенето с ежедневни дрехи, по-малката ширина на стандартните колани следва да се вземе предвид. Друг момент, който би ми се искало да видя, е по-голямата задържаща способност на кобура, както и опцията за регулирането на силата за измъкването на оръжието.

За горепосочените недостатъци съм разговарял със собственикът на фирмата Павел Манев, още когато го поносих известно време, и изключително ме радва, че забележките ми тогава са взети предвид. Вижданията ми за идеалният кобур за скрито носене са въплатени в една от последващите модификации на LHS Condor, която можете да видите на снимката. Ясно се вижда механизмът за регулиране на усилието, разположен пред спусковата скоба. С отстраняването на посочените от мен недостатъци смятам, че модела Condor се превръща в идеалния кайдексов кобур за скрито носене. Приятно впечатление прави и фактът, че освен в традиционния черен цвят на разположение е избор от различни други цветове, което макар по никакъв начин да не допринася за подобряването на функционалността, определено гъделичка егото на по-придирчивите и разглезени собственици на пистолети. И доколкото имам вече няколко години опит в ползването на въпросния кобур смятам, че това е един от малкото примери, в които призивът "Изберете българското" има своето основание и е оправдано да бъде последван. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар