понеделник, 5 май 2014 г.

Точило Lansky Blademedic Sharpener

В ситуация на оцеляване един от основните и най - често използвани инструменти, с който всеки подготвящ се сървайварист трябва да разполага е ножът. А като сечиво с често използване същият е най-изложен на различни въздействия, които водят до загуба на работните му качества - острота и способност за рязане. А загубилият своята острота нож е сечиво с намалена в значителна степен полезност, което налага или замяната му или възстановяване на функционалността му. При наличието на ограничени ресурси и липса на запаси логичен е вторият вариант - просто ножът да бъде заточван отново. Това пък от своя страна налага освен с нож, сървайвъристът да се снабди с подходяща точилка. Тук отново вариантите са два - дали оцеляващият има постоянно убежище, в което може да държи всякаква по обем екипировка, или е избрал да напусне града и с максимално леко оборудване да избере оцеляване далеч от анархията в населените места. 

Като човек с приличен опит в областта на точенето на ножове от всевъзможни стомани и различни геометрии съм наясно, че всеки нож си има своята си точилка, на която се постига максимума откъм острота и нейното запазване. Най-общо точилата, с които разполагам са с тегло около 5 килограма, които обаче съм безкрайно далече от мисълта да използвам в ситуация на оцеляване, не само заради размерите и теглото им, а и заради необходимостта да се използват заедно с допълнителни субстанции като вода и масла. Та след тези ми прозрения реших да открия перфектното походно точило, което да удовлетворява следните критерии - лекота, компактност, способност да възстановява повредени остриета, да работи с различни среден клас стомани и да изисква минимум усилия за усвояване на точенето с него, за да може да се ползва лесно и от хора без опит. И след като направих едно бързо проучване по интернет реших, че на  критериите, които съм задал отговаря точилото Lansky Blademedic Sharpener. И докато го поставях в списъка с покупки се оказа, че мой приятел си го е купил и реших веднага да го тествам, за да проверя пригодността му.

Доколкото в къщи никога не съм страдал от липса на затъпени ножове реших, че подходящи тестови образци са два китайски ножа с що годе прилична закалка и един швейцарски Wenger. Както се вижда на първата снимка точилката Lansky Blademedic Sharpener има две отверстия едното с карбидни заточващи елементи,  другото с керамични пръчици. Разполага също така с диамантено точило за серетирани остриета и още едно керамично със същото предназначение. Последователността за заточване може да се види ясно на втората снимка. След като стриктно спазих упътванията направих за себе си следните изводи: 

1. Карбидното точило е адски грубо и буквално сваля стружки от острието.
2. Керамичната точилка работи само ако не е прекалено задръстена от предишни точения и следва да бъде почистена, което е всичко друго, но не и лесно.
3. При дословното спазване на инструкциите формирането на нов режещ ръб НЕ става с 3- 4 движения.
4. Остротата, която се постига, в никакъв случай не е върха на сладоледа - достатъчна е за работа, но е безкрайно далече от понятието бръснеща.

Малко за конструкцията на точилото Lansky Blademedic Sharpener. Две метални половини с болтове, които се развиват с шестограми. Карбидните пластини са лесни за сваляне и почистване. Керамичните пръчки са неподвижно закрепени и поне на мен ми беше невъзможно да ги сваля без да ги счупя. Смятам това за недостатък, защото както споменах, за да работи керамиката по остриетата следва да бъде почистена, а това щеше да е много лесно ако в разглобено положение пръчиците се сваляха или поне се завъртаха около оста си. Диамантената точилка не се фиксира стабилно и лесно се отваря. Относно външната керамична точилка за серетирани остриета не мога да кажа нищо, защото така и не разбрах как точно да я приложа по начин, че да ми бъде полезна. Като предимство бих казал, че металната конструкция дава значителна здравина на точилото Lansky Blademedic Sharpener, като в същото време кухата конструкция не го прави прекалено тежко.

Заключение - ами най-общо точи, но не особено добре. Остротата, която се постига е така да се каже работна, но не бръснеща. Заточването не е особено бързо, или поне не толкова бързо, колкото го рекламират. Честно казано аз лично не бих се обзавел с нея. Възможно е след известни опити относно последователност, повтаряемост и прилагане на сила резултатите да се подобрят, но аз лично след няколко часа мъки така и не успях да постигна резултат, който да ме удовлетворява. Търсенето на идеалната походна точилка продължава......

Няма коментари:

Публикуване на коментар