събота, 4 април 2015 г.

Храна от гората: вътрешната кора на дърветата

Предполагам много хора ще се отнесат скептично към идеята да ядат дърво. Но всъщност определени части от дърветата са присъствали в менюто ни като вид в продължение на хилядолетия. Тази хранителна практика е съхранена при народите, които са по-близо до природата и може да бъде полезна в ситуация на оцеляване. За това е и полезно да се знае коя част от дърветата стават за ядене. Ако няма друго, което да ни осигури храна частт,а от която се нуждаем е вътрешната кора, наричана от науката камбий. От тази кора се образуват новите клетки и дървото расте на широчина. 

Възможно е тази вътрешна кора да се консумира сурова, но това може да създаде известни стомашни проблеми на хората, които не са свикнали с тази храна. Единият вариант е да се нареже на ситно и да се дъвче по-продължително, вторият е просто да се извлекат полезните вещества с дъвчене и после твърдата част да бъде изплюта, а третият е да се свари, за да стане мека и максимално да се освободи от смолата при иглолистните. Но това е по-скоро въпрос на навик. Друг вариант за консумирането на вътрешната кора е запичането и до златисто и след това да се смели на брашно и да се използва като добавка към зърнено брашно или пък като сгъстител за супа. 

Основен момент, която следва да се има предвид е, че за добив на вътрешна кора стават само живи или скоро счупени или отсечени дървета. На живите дървета кората се сваля изключително лесно, а старите и сухи просто не стават за храна, за това и не заслужават вниманието Ви. По възможност, за да се запази природата не следва да се посяга на здрави дървета, а ако това все пак стане да не се засяга повече от 1/3 – та от обиколката на дървото иначе то ще изсъхне. 

 
ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Ядливи плодове и растения в гората

Няма коментари:

Публикуване на коментар