четвъртък, 25 декември 2014 г.

Заточване на нож с японски водни камъни Naniwa

Видеопредставяне на любимите ми точилки - японските водни камъни Naniwa  с грит 1000/3000 и 8000. Кратка инстукция за употреба - преди заточване се потапят за около 10 минути във вода, след което са готови за работа. Прекалено дългото престояване във вода ги прави меки и освен, че по-лесно се нараняват намалява ефективността им.


Вижте още: Заточване на брадва с пад за мишка и водна шкурка

2 коментара:

  1. Скоро заточвах Трамонтина Профешънъл.

    Видях, че има щръбки, но ги пренебрегнах и го заточих направо. После се оказа, че са доста и тестът с касова бележка не ми се получи.

    Вкарах в употреба пилата Хускварна, затъпих равномерно режещият ръб. Заточих повторно и всичко си дойде на мястото.

    Моят съвет е - вземете си малката пила на Хускварна. Лека е, не заема много място. Ще си спестите нерви, усилия и евентуално повторно точене.

    В началото огледайте режещият ръб за поражения.
    С пила поправянето става много по-лесно отколкото на камъка.

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип има камъни с по-голяма едрина и биха се справили не по-лошо от пилата. Всъщност пилата е за много тежки поражения например по остриетата на мачетета и брадви. За кухненси ножове е може би малко прекалено. ;)

    ОтговорИзтриване