неделя, 12 април 2015 г.

Victorinox 1.3613 Camper

Накратко ще направя едно представяне на модела Victorinox 1.3613 Camper, първо като една от най-разпространените и второ като една от най-практичните швейцарски сгъвайки в България. След като в предишна статия за швейцарските ножове изразих мнение, че видиш ли - единствените имащи смисъл викторинокси са най-големите и богати като функции модели е редно да реабилитирам и по-обикновените. В действителност, за в града функционалността на модела Victorinox 1.3613 Camper е недостатъчна, но за в гората функциите са предостатъчни и не мисля, че има смисъл от още. Именно гората е мястото, където този швейцарец би се чувствал най-удобно. 

Ножът макар и лек и малък на вид /82 грама/ има следните 13 функции: голям нож, малък нож, тирбушон, отварачка за бутилки, отварачка за консерви, голяма отвертка, малка отвертка, приспособление за оголване на жици, шило с отвор за шев, трион за дърво, клечка за зъби, пинсети, халка за ключове.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА В СТАТИЯТА:
Швейцарските ножове Victorinox


2 коментара:

  1. Лазаре, много се радвам, че си си променил виждането за виксовете. Аз скоро се замислих, че викториноските с трион и шило реално са един от най-добрите "бушкрафт" инструменти, особено що се отнася до направа на различни предмети(както в твоя случай тръбичката. Реално погледнато само с един такъв нож може да се направи дръжка на друг инструмент, да се издяла лъжица, да се направи кутия от брезова кора и какво ли още не. Не казвам, че тези неща имат връзка с оцеляването, но са приятни. Аз използвам повече викс фармър, който е алоксов и шилото ми се отваря като острието. Това в някои случаи има предимства, освен това е зверски наточено на голям ъгъл. И, последно, че много се отплеснах - не знам дали си забелязвал дупчицата за карфица или игла - намира се като отвориш тирбушона, в чирена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усетих се, че тоя момент с карфичката в чирена съм го пропуснал. Отстраних пропуска в следващото видео с Victorinox Spartan - a. :) Между другото май само на Camper - а май има такава функция?

      Изтриване