събота, 28 юни 2014 г.

Основи на сървайвъризма: Оцеляване при земетресение

Понеже съм пределно наясно с манталитета на населението обитаващо общи с мен географски ширини реших, че няма никакъв смисъл да пиша статия за това как да се подготвим предварително за земетресение. Просто никой няма да го направи, а когато земетресението започне, ще трябва да се действа, при това бързо. И доколкото според картата за сеизмичната активност живея в най-гадния в сеизмично отношение район на България смятам, че една статия по въпроса няма да е излишна още повече, че последните години сравнително често се случва да ни поразлюлее. И така да си дойдем на думата - Какво да правим, когато земетресението започне?

Стандартната практика, която се препоръчва при започване на земетресение най общо може да се опише в превод така - "Наведи се, Прикрий се и Дръж!". Тази широко известна процедура е практика, която трябва да се тренира предварително и макар и да не е нещо сложно е способна да спаси живот или да предотврати сериозни наранявания. Същността и се състои в следното:

1. В момента, в който разберете, че се случва земетресение паднете на ръце и колене, преди самото люлеене да ви свали и вероятно нарани. Позицията на четири крака позволява да си спестите непредвидими падане и в същото време позволява човек да се движи към прикритието си.

2. Прикрийте се ако не може изцяло то поне главата и врата под здрава маса или бюро /които предвид настоящата талашитена мода не е много лесно/. Ако масите и бюрата не са с достатъчно здравина за да изиграят ролята на укритие се свийте в ембрионална поза близо до носеща стена или ниски мебели, които няма как да паднат. На стената е желателно да няма картини, витрини, огледала и други стъклени предмети, както и високи и тежки мебели, които могат да паднат върху вас.


3. Ако сте се оказали все пак под укритие го хващате и държите здраво, защото под влияние на трусовете ще започне да се мести. Позицията на четири крака позволява, едновременно да се държи предмета и в същото време човекът да се движи под него, когато въпреки усилията му той се премести из стаята.

Методът "Наведи се, Прикрий се и Дръж!" се препоръчва като най-добрият за оцеляване при земетресение, когато сте на закрито в сгради. Има още някои допълнителни правила, които следва да се имат предвид при започване на земетресение. 

1. Най-лошото място, на което можете да бъдете при започване на трусовете е до външната страна на сграда. Прозорците, балконите, различни фасадни орнаменти са първите които се сриват. Ако сте вътре в сградата стойте близо до вътрешните стени, ако сте отвън стойте максимално далече от фасадата на сградата. Във високо сгради избягвайте асансьорите, имайте обаче предвид, че често макар и други части на сградата да не са пострадали, стълбите е възможно да са отслабени или разрушени. Проверявайте ги внимателно преди да напуснете сградата по тях. 

2. Ако земетресението ви завари в леглото просто останете в него, прикрийте главата с възглавница и се претърколете максимално близо до таблата ако е към вътрешна стена и максимално далече от прозорците. Много често хората биват наранени от счупени стъкла когато скачат от леглото и се опитват да стигнат до вратите или да се доберат до укритие. 

3. Ако трусовете ви хванат на открито, веднага потърсете максимално открито място далече от стените на сгради, електропроводи,  дървета, автомобили и други подобни опасности. Обикновено ако сте на открито на земята, ефектът на клатенето е много по-слабо отколкото в сградите и е възможно да се запази равновесие и да се ходи бързо.

4. Ако земетресението започне докато шофирате отбийте встрани от пътя, далече от дървета и електропроводи. По възможност на равно място встрани от скали или дерета. Включете ръчната спирачка и аварийните светлини. Не паркирайте под мостове и надлези. Стойте вътре в превозното средство докато трусовете престанат. Ако въпреки това върху автомобилът ви падне жица, стойте вътре докато не дойдат спасители да я премахнат.

Винаги изчаквайте минимум 60 секунди след приключване на трусовете преди да предприемете действия по евакуацията си от сградите или превозните средства. Възможни са вторични трусове, които да съборят върху вас мебели и стъкла, докато се евакуирате. При напускането на сгради и автомобили се оглеждайте внимателно за скъсани кабели. По възможност изключете електроуредите в къщата преди да излезете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар