неделя, 15 юни 2014 г.

Размисли и страсти: Различните видове скосявания на остриетата и работата по дърво

Снимка 1. Флат с вторичен скос
В ситуация на оцеляване дървото е основен материал, осигуряващ една от основните потребности на оцеляващият, а именно огън /топлина и приготвяне на храна/, но в същото време е и суровина, от която могат да се изработят различни вещи за бита - от посуда до оръжие. За да бъде извлечен обаче максимумът от възможностите, които дава дървото същото следва да бъде обработено, което става най-често с метални остриета - ножове, брадви, рендета и т.н. А тези остриета имат различна геометрия в зависимост от функциите, които им се възлагат, а именно дали ще цепят, режат или стържат. В днешната статия ще разгледам три от най-често срещаните видове скосяване и как се държат при работа по дърво в контекста на една от най-често използваните от бушкрафтърите и сървайвъристите дейности - правенето на подпалки или както им викат едни хора владеещи английския - Feather sticks.  Видовете скосяване на остриетата са както следва - конвекс /Gransfors Bruks Wildlife Hatchet/, плоско скосяване с вторичен скос /Peltonen M 07/ и скандинавското скосяване /Mora Classic/

Снимка 2. Конвекс
Снимка 3. Сканди скос
Кратко лирични отклонение по темата за  Feather sticks. Макар да изглежда нещо изключително лесно за направа, качествената пръчка за разпалване иска определени теоретични познания и практика. Може да ви се види смешно, но именно качествено направената пръчка е предпоставка за това като резултат лесно и бързо да запалите огън. Лошо направената разпалка води единствено до неуспешни опити за запалване и разходване на ресурси, било газ, било кибритени клечки или пък излишно износване на магнезиевата ви запалка, което е крайно нежелателно. За това и добрата подготовка на огъня включващ правилен подбор, а понякога и изработване на разпалки и основно гориво е изключително важен момент. Но това колкото и да се обяснява просто трябва да се изпита. Факт е, че повече от половина от нашите съграждани по принцип не могат да запалят огън в гората, а 99 % не могат да запалят огън в гора след дъжд или в сняг. Това поне при мен се доказва абсолютно всеки път, когато решим с приятели да ходим на пикник в гората.

Да се върнем обаче на темата за скосяванията. На горните снимки ясно се вижда, че направата на качествени пръчки разпалки е възможно и при трите скосявания, като разликата е само в това колко лесно става това. По критериите скорост на изработка, качество и минимум усилия аз ще поставя на първо място най-евтиния инструмент от серията, а именно ножа Mora Classic със сканди скосяване. На второ, главно по усещането за лекота, поставям флат скосяването с вторичен скос на Peltonen M 07, и на последно конвекса на брадвата Gransfors Bruks. С брадвата беше най-тегаво, макар че беше заточена както и останалите две остриета до степен да бръсне, но ако няма друго и тя ще свърши работа. Днешният експеримент просто доведе до това, че ще зачисля гореописаната мора, която навремето отписах като абсолютно гаден, крив, евтин и ръждясващ боклук като основен нож за изработка на разни неща от дърво, като така ще съхранявам ресурса и остротата на другите остриета занимавайки ги със задачи, с които не се справят толкова добре.


Няма коментари:

Публикуване на коментар