Човекът като биологичен вид може да оцелява при определени условия. Когато тези условия липсват, човекът просто умира. В практиката на сървайвъристите като основа за определяне на приоритетите на оцеляващият се използва т.нар. тройно правило, което най-общо гласи, че човек оцелява:
3 минути без въздух
3 часа при излагане на екстремни температури
3 дни без вода
3 седмици без храна.
Ценността на тройното правило се изразява в това, че позволява приоритетите да се степенуват в зависимост от конкретната ситуация на оцеляване. При всички положения обаче храната е обикновено на последно място. Човешкото тяло е така устроено, че може да издържи сравнително дълго време без да загуби в значителна степен от функционалността си.
Да приемем хипотетично, че на човек му се налага да оцелее през лятото в умерената климатична зона и ако изключим някои високи върхове няма как да бъде изложен на екстремни температури - ниски или високи. Следователно вземането на мерки по отношение на подслона и огъня може да бъде поставено на по-заден план и приоритет да получат водата и храната, като подслонът ги последва.
По съвсем друг начин биха стояли нещата в пустинята или през зимата. Тогава осигуряването на температурен комфорт - в първия случай чрез търсене на сянка и понижаване на телесната температура, а във втория с палене на огън и намиране на подслон е приоритет. Логиката е елементарна - екстремните температури ще Ви убият преди дехидратацията и глада.
Идеалният вариант е още през първите 24 часа, които както показва практиката са най-критични да си осигурите всички основни потребности. Но това вероятно е по силите на единици експерти. За средностатистическият подготвящ се човек, ще отнеме много повече време и тук идва моментът с определянето на приоритетите, в зависимост от спецификата на конкретната ситуация, поставянето им като цели и последователното реализиране на тези цели.
Вижте още по темата в статията: Основи на сървайвъризма: Пирамида на оцеляването
Вижте още по темата в статията: Основи на сървайвъризма: Пирамида на оцеляването
Няма коментари:
Публикуване на коментар