Видеопредставяне на любимите ми точилки - японските водни камъни Naniwa с грит 1000/3000 и 8000. Кратка инстукция за употреба - преди заточване се потапят за около 10 минути във вода, след което са готови за работа. Прекалено дългото престояване във вода ги прави меки и освен, че по-лесно се нараняват намалява ефективността им.
Вижте още: Заточване на брадва с пад за мишка и водна шкурка
Скоро заточвах Трамонтина Профешънъл.
ОтговорИзтриванеВидях, че има щръбки, но ги пренебрегнах и го заточих направо. После се оказа, че са доста и тестът с касова бележка не ми се получи.
Вкарах в употреба пилата Хускварна, затъпих равномерно режещият ръб. Заточих повторно и всичко си дойде на мястото.
Моят съвет е - вземете си малката пила на Хускварна. Лека е, не заема много място. Ще си спестите нерви, усилия и евентуално повторно точене.
В началото огледайте режещият ръб за поражения.
С пила поправянето става много по-лесно отколкото на камъка.
По принцип има камъни с по-голяма едрина и биха се справили не по-лошо от пилата. Всъщност пилата е за много тежки поражения например по остриетата на мачетета и брадви. За кухненси ножове е може би малко прекалено. ;)
ОтговорИзтриване