събота, 30 май 2015 г.

Condor Golok Machete


Голок е традиционно земеделско сечиво от района на Малайсия архипелаг. Използва се от коренното население на Индонезия, Филипините и Ява, както като земеделски интрумент и средство за придвижване в джунглата, така и като оръжие, като се явява така да се каже табелно оръжие на практикуващите бойното изкуство Силат. По принцип се различава от друго сходно и произхождащо от същия регион сечиво паранга, по по-късото и по-тежко острие с конвексно скосяване, което засяда по-трудно при сечене на клони, за разлика от по-плоското скосяване на паранга или мачетето. Характерно за изработката е, че се използват въглеродни стомани, които не се закаляват на високa твърдост, с цел да са по-устойчиви на ударни натоварвания.

British army Martindale golok
В Индонезия са познати два вида голоци - golok gablongan или bendo - използван в кухнята и за различни битови дейности и golok simpenan или sorenam, който се използва традиционно като оръжие и се носи от мъжете. За някои от етносите, населяващи околностите на Джакарта, носенето на голок е символ на смелост и мъжественост, но тази традиция се преследва от местните власти и след 1970-та година спазващите традицията са заплашени от арест. Интересен момент е, че голокът бива заимстват и в стилизиран вид е на въоръжение в британсаката армия, която активно го използва при защита на интересите си в този край на света. Този модел може да се види в производство на фирмата Мартиндейл.

Представеното в днешното видео мачете на салвадорската фирма Кондор е именно от вида golok gablongan, който както посочих по-горе е с по-самозащитна функция. Все пак тази съвременна реплика има някои отклонения от традицията като леко по-широкия връх и канията от кожа, която при традиционните голоци е дървена. Също така традиционно ръкохватката на така наречените бойни голоци е инкрустирана и с резба и метални вложки, като често краят и завършва с лъвска или друга животинска глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар