сряда, 30 април 2014 г.

Кобурите на Joralti

След като човек се снабди с късо нарезно оръжие, се изправя пред проблема, че трябва и някак си да го носи, и се започва едно избиране, едно пробване, едно носене... и отново избиране, пробване и трошене на не малко пари, докато открие кобурът, който му подхожда най-много. Аз лично за себе си тръгнах по друг път - реших да взема възможно най-евтиното, което се намира на пазара и след като го използвам известно време да си изясня точно какво искам от един кобур за външно носене. И така, в момента, в който си купих личното огнестрелно оръжие се сдобих и с два кобура от кордура на българската фирма Joralti за външно носене и един за вътрешно скрито носене. Техните продукти можете да видите на кръста на почти всеки български полицай, съдейки по широкото им разпространение, може би им се дават служебно.

Та така - двата кобура за външно носене, макар и с еднакво предназначение, всъщност са доста различни. Първият, който ще разгледам, е от типа "палачинка". Честно казано нямам идея, защо се нарича така. За мен това е възможно най-добрият кобур за външно носене, защото позволява носенето на пистолета възможно най-близо и незабележимо до тялото, което е основно изискване за цивилните лица. Някак си е грозно да се парадира с оръжието, а от друга страна афиширането му от чисто тактическа гледна точка е изключително грешно, защото позволява на един евентуален нападател да съобрази тактиката си с наличието на огнестрелно оръжие и то да престане да дава предимство при евентуален конфликт. Темата с тактиката на употреба на късото огнестрелно оръжие е доста обширна и вероятно ще я засегна в някоя следваща статия. Сега да се върнем на обсъждания кобур на Joralti. Както се вижда и на снимките, същият позволява носене на пистолета под два различни ъгъла. Единият е със строго вертикално сочеща надолу цев, а вторият е с цев, сочеща под ъгъл назад. Много време не можах да разбера функционалността на втория вариант - когато се намира отстрани на тялото, пистолетът става не особено удобен за вадене.

Отговорът открих съвсем случайно, когато поставеният на колана под ъгъл кобур се беше
извъртял и беше отишъл почти отзад на кръста. Тогава това положение от анатомична гледна точка се оказа много по-удобно. Освен това при така показаното положение пистолетът става практически невидим, дори и когато дрехите, с които се носи, не са особено широки. Аз лично предпочитам да нося палачинката на Joralti без да използвам лентите за допълнително осигуряване на оръжието. Смятам, че пречат на бързото вадене и използване на пистолета и съм ги откачил. Само за пълнота на изложението ще споделя, че тези ленти са регулируеми в зависимост от големината на пистолета посредством мястото им на закрепване върху двата велкро панела. Кобурът може да се носи както отдясно, така и отляво еднакво удобно, така че левичарите не трябва да търсят специален модел за лява ръка. Конкретно моят пистолет влиза много плътно в кобура, и макар че би изпаднал при някакви по-акробатични изпълнения от типа на претъркаляния и т.н., не мисля да слагам допълнителното осигуряване, тъй като не мисля да  изпълнявам подобни номера. Относно здравината и изработката нямам забележки - материал кордура, здрави и равномерни шевове. Размерът на отворите за колана също е избран много добре, за разлика от някои други кобури, които съм виждал, и позволяват носенето на всеки що годе нормален мъжки колан. Интересно е, че кобурът не изтрива покритието на пистолета, така както съм виждал някои кайдексови или кожени кобури, но не съм сигурен дали това е функция от вътрешната страна на кобура или от отличното покритие на пистолета. Като прибавим и цената от "цели" 15 лева скромното ми мнение е, че въпросният кобур е без конкуренция за външно носене на българския пазар.

Вторият кобур за външно носене е много по-различен и честно казано смятам, че е много
по-подходящ за охранители, полицаи и т.н. контингент, който може по закон да носи пистолета си по-открит, или направо да го демонстрира във връзка с изпълняването на функциите си. За обикновен гражданин той може да намери приложение при разходки сред природата например (както правя аз), тъй като е почти невъзможно в него пистолетът да се носи незабележимо. И доколкото в гората е напълно възможно човек да се подхлъзне и пистолетът да отиде в шумата, на този кобур съм оставил осигурителните закопчалки. С малко тренинг същите се откопчават почти едновременно с хващането на пистолета с помощта на големия пръст. Материалите и изработката са същите като на първия кобур, за това и няма да ги повтарям. И двата кобура имат своите предимства и смятам, че могат да бъдат полезни като здрава, качествена и евтина екипировка в ситуация, когато индивида следва да се грижи за оцеляването си, независимо от контекстът ѝ.


Третият кобур, който ще разгледам в днешния обзор, принципно се различава от предходните два по това, че е предназначен за скрито носене и е изработен от тънка кожа. Това за известен период от време беше и най-носеният от мен кобур, предвид дрехите, с които ми се налагаше да ходя. Като предимства мога да посоча, че е изключително компактен и лек. При изваден пистолет направо не се усеща. Не пречи и на шофирането, когато пистолета се извади естествено. Оръжието е практически невидимо. Кожата, от която е изработен, е много фина и не дразни. Конкретният кобур естествено претърпя и малко тунинги - беше изрязана част от кожата от горната страна, а в долната част беше поставена една капса, която го постесни, защото с времето малко се разтегна. Въпросният кобур обаче си има един доста голям недостатък и той е именно в клипса за закачане на колана. Същият е с много малко зъбче и понякога, когато
тренирам бързо вадене, заедно с пистолета излиза и кобурът, което е крайно нежелателно. Надявам се някой от хората в Joralti да прочете това и да предложи на пазара подобрен продукт, който да бъде лишен от горепосоченият недостатък. Въпреки това препоръчвам този кобур, защото положителните му страни са много повече от недостатъците.

Като цяло оценката ми за качеството и приложимостта на българските кобури Joralti е изцяло положителна. За поносими, да не кажа никакви пари, се получават отлично качество, здравина и функционалност, ако не по-добри, то поне на същото ниво като предлаганите от други чужди марки на нашия пазар кобури. Аз лично ги препоръчвам и не изключвам възможността съвсем скоро да се сдобия още техни продукти.

3 коментара:

  1. Прави ми впечатление, че използваш тънък кожен колан. Може би ако опиташ някой от бюджетните на 5.11 или Blackhawk (или както там с пише) с широчина 4,5 - 5 см, проблема с ваденето на кобура ще изчезне. Със сигурност ще усещаш по стабилно и ЛХС кобура.

    slaf4u

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвал съм с колани пак на Joralti от тактическата им серия, като тоя на камуфлажния панталон и наистина са по-добре, но по навик градско си нося тоя кожения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам го същия като тоя на камуфлажа. При него проблема е че идва една идея твърде широк. При 5.11 или Блекхоука, при които катарамата е с подпъхване а не щракалка се избягва нуждата от по-широки гайки на панталона за да се намъкнат двата ката колан/велкро. Намирам колана на Джоралти за много удобен за носене на кобур от типа на Фобусите с падъл (не знам как му се казва на български) но не и за щипката на вътрешния кобур. Самата щипка идва мъничко по къса и за да влезе в нея колана, трябва да го огънеш при поставяне на кобура.

      Изтриване