понеделник, 2 май 2016 г.

Гейб Суарес: Цялата истина за ножовете.

Фред беше временно задържан в окръжния затвор, докато за никелирана верижка не го замъкнаха в затвор с особен режим, възможно Soledad. След процеса той беше признат за виновен. Татуировките на ръцете на Фред разказваха за живот сред насилие, изпълнен с убийства и други подобни деяния. Ще кажа само, че Фред работеше за мен и с това ще приключа. Него по времето когато разговаряхме изключително го интересуваше възможността да пише на жена си и децата си, докато е зад решетките. Интересно е колко може да се научи срещу хартия, няколко молива и пликове за писма.

Веднъж, когато никой не ни подслушваше се разговорихме и той призна, че е заклал много врагове в своя живот, много от които никога не са живели според закона.

-      Хващаш ножа или шилото ето така – и показа как се държи оръжието в прав хват близо до тялото – удряш с другата ръка по мутрата ето така… а след това мушкаш в него бързо и силно преди да се е свестил. Мушкай го във вътрешностите или топките.

Той обясни как добре подобна техника работи против един противник, особено ако той е по-едър от теб. Няма никакви бойни стойки, прост напад и мушкане.

-       Ако трябва да се справиш с двама-трима врагове, хващай оръжието ето така – и показа обратен хват – Атакувай лицето, а когато той започне да се защитава и вдигне ръце, хвани ръката и коли в шията… блъсни настрани този враг и започни със следващия, след няколко секунди ще се върнеш.

Повечето „добри момчета“, които изучават ножа, започват с понятието „защита от нож“. Те изхождат от предположението че ще бъдат без оръжие, а нападащият ще бъде с нож. В реалността това е много, много лошо начало на схватката и е изключително сложно да се постигне успех и оцеляване. Това е също толкова сложно, колкото и ако опитен стрелец насочи пистолет към вас от пет метра и се приготви да стреля, а вие самият нямате пистолет.

Защо ние така постъпваме със себе си? Ако в началото на боя си мислиш „По дяволите! Прецаках се! Изглежда се наврях в истинска беда!“ти вече си загубил. За съжаление тази гледна точка е характерна за повечето „добри момчета“ в боя.

Сега е точното време да се настроите правилно на тази тема и да оставите пълнежа и глупостите настрани. Ако променим гледната точка на „човек, въоръжен с нож“, сметката става друга. Считам, че е настъпило времето да се отхвърли илюзията „Невъоръженото добро момче против лошия с ножа“ и да погледнем на ситуацията от друг, много по мрачен и жесток ракурс.

Ето няколко мисли от тази гледна точка. Ако ви предстои да употребите нож в схватка за живота ви, то ситуацията вече е станала много лоша. Вие не искате да се защитавате по този начин, за това и не мислете за това? Спомнете си тогава за Реджиналд Дени, един ден преди безредиците в Лос-Анджелис през 1992-ра година. Можете да му предоставите две алтернативи за живота му в следващите две години. Едната е да бъде жесток и корав, с присъда, но в същото време жив и в добро здраве защото не би позволил на трима улични бандити да го забият в асфалта. И втората да бъде смазан от бой, с обезобразено лице и повреден мозък, но законопослушен до мозъка на костите си. След като гледате видеото под този текст според вас коя от двете възможности той би избрал?

Подобни истории могат да завършват и по съвсем друг начин. Известен ми е случай, в който човек влиза в конфликт с трима бандити, след кратък спринт не един завой той им устройва засада, разпрал корема на първия, заклал втория, а след това и третия и след това избягал в противоположна посока. Това е този тип засада, която ни интересува, тя не е класическа армейска линейна или „L“ – образна засада, а по-скоро сходна с тази използвана от степните конни народи и представляваща примамка на врага с привидно бягство до мястото където да бъде унищожен. Това е провеждане на схватката по метода с падавяне на противниците с използване на превъзхождащо по интензивност насилие, което никога не е прекалено много, когато трябва да се спаси собствения живот.

Аз често уча хората, че трябва да имат програма за свирепост, която да могат да стартират в своя компютър /главата си/ и във всеки момент да могат да пуснат каишката на разрушителния звяр, който се наслаждава на мъките и болката на вашия враг. А само миг след като опасността бъде отстранена да изглеждат така сякаш нищо не се е случило. Тава е навик за емоционален контрол. Да избухнеш и да се сдържаш, да изпиташ неистово желание да рушиш и да го приемаш за несъществено, да бъдеш хищник и да останеш спокоен.

„Всеки мъж опознал силата на насладата от битката знае, че това е като вълк, който се надига в сърцето“ – Теодор Рузвелт.

Вълкът не се нуждае от нравственост и оправдание, или нещо друго, той е вълк, той убива, той яде, той спи. И това е. Тук има много мъжки теми и за много от тях не се говори открито.

Моите съвети:
1. Ножът винаги трябва да бъде с вас, даже на места на които не трябва да се ходи с огнестрелно оръжие. Убедете се, че можете да го скриете и да го извадите мигновено.
 2. Ножът застава на първата линия на защита когато пистолетът е недостъпен поради ваш избор, правила, невъзможност да се ползва или загуба. 
3. Ако ситуацията е станала толкова лоша, че трябва да се употреби нож, неговото използване следва да бъде агресивно, жестоко и резултатно, а не отбранително. Учете се да мушкате силно и да разпаряте. 
4. Не разсъждавайте и не се колебайте да използвате нож против невъоръжен противник, ако той е по-млад, по-силен и по-бърз от вас, или ако противникът е многоброен. 
5.  Има ситуации, в които противникът трябва да бъде държан на разстояние, заплашвайки го с нож, но друг пък трябва да се сближим с него и да нанесем изпреварващ удар /помнете съветите на Фред/. 
6. Ножът предназначен за бой трябва да бъде пригоден за нанасяне на мушкания, неговото използване следва да бъде просто и инстинктивно. Порязването и сеченото могат да раняват, но рядко убиват, а мушкането особено в шията и жизненоважните органи обикновено са фатални. 
7. Колкото по сложна и фина е системата за работа с нож, толкова по-малко е за предпочитане да се занимавате с нея.
 8. И обратното, колкото по-проста е дадена система, колкото повече се използва грубата моторика, толкова по-добре би сработила тя в боя.
 9. Фиксираното острие е за предпочитане пред сгъваемия нож.
 10.  Учете се да бъдете яростни, когато използвате нож.

Автор: Гейб Суарес

Няма коментари:

Публикуване на коментар