четвъртък, 23 юли 2015 г.

Японски щик - Аrisaka Type 30 Bayonet

Интересен факт, който може би мнозина не знаят е, че в България сравнително често се срещат щикове произведени в Страната на изгряващото слънце, а именно япоския щик тип 30 за пушка Арисака. За разлика от други сръбски, турски, гръцки, дори английски и турски щикове, които също се срещат масово, като трофеи от победите на българската армия японските щикове имат не особено ясен произход, по причина, че България никога не е воювала с Япония.  Въпреки, че никога не сме воювали със самураите обаче, при едно не особено задълбочено проучване се оказа, че всъщност сме воювали с противници въоръжени масово с японски пушки и за моя най-голяма изненада се оказа, че тези врагове са ...... руснаците, с които водим сражения в Добруджа в периода 1916-1917г. И е много вероятно щикът, който представих във видеото да е именно трофей от тези битки, доколкото никой друг противник на българската армия не е бил въоръжен с японко оръжие.


Не забравяйте да сложите лайк на видеото, ако ви е харесало ;)

Друг възможен път по който японкото хладно оръжие може да е стигнало в България е чрез избягалата след Октомврийката революция белогвардейска армия, която също е имала на въоръжение при себе си японско оръжие, голяма част от което е иззето при неуспушният опит за преврат през 1922 година. За съжаление липсват данни от кои точно щикове е представяният от мен, защото е открит наскоро на тавана на къща в шуменско село.

Понастоящем щикът е дарен на Великотърновския археологически музей, и след реставрация ще заеме мястото си в дарителската експозиция.




  

Няма коментари:

Публикуване на коментар