петък, 13 юни 2014 г.

Нож Ganzo G716

Днес ще представя на страниците на блога един нож, който отдавна ми се искаше да видя от близо. Става въпрос за модела G716 на китайския ножарски бранд Ganzo. С продукцията на тази фирма съм се запознал отдавна, с моделите G710 и G704, които по същество са абсолютни копия на модели на Benchmade. За разлика от тях моделът G716 не копира вече съществуващ модел, а минава с известни условности за собствен дизайн. Това е една положителна стъпка от тази фирма, но именно в собствения дизайн най-лесно се откриват не изчистените моменти в образованието на китайските дизайнери на хладни оръжия, доколкото има някои неща и откровени излишества, на които ще се спра по-натам в ревюто.

Малко мерки и теглилки от производителя:

Име на модела: Ganzo G 716
Дължина затворен: 12 сантиметра
Дължина отворен: 21 сантиметра
Дължина на острието: 8,5 сантиметра
Материал на ръкохватката: G10
Дебелина на острието: 3.5 мм.
Тегло: 145 грама
Стомана: 440С
Твърдост на стоманата: 58 HRC
Заключване: AXIS

Ръкохватка - метални линери, неперфорирани с чирени от G10. Конкретно за чирените на Ganzo-то при първия допир ми направи впечатление, че са страшно агресивни и ръбести. Но това е характерно и за далеч по-скъпи ножове, а освен това подобен проблем е много лесно отстраним с помощта на шкурка, с която острите ръбове да бъдат загладени. Ще споделя с читателите на блога и една отдавнашна моя мечта - да ми попадне нож Ganzo, който да мога да разглобя, полирам и напасна... Е, тази ми мечта не се сбъдна и с този нож. Същият успя да счупи ключа за развиване, а на следващия болт превъртя резбата на главата и ножът стана вовеки неразглобяем. 

Като цяло ръкохватката е удобна /след шкуренето имам предвид/ и в двата хвата стои стабилно, дори при обратния хват глас брейкъра не пречи, противно на очакванията ми. Клипсът е умерено стегнат и позволява ножът да бъде поставен максимално дълбоко в джоба. Интересна опция, но безсмислена, ама някои хора ги кефи. Емпирично съм установил, че тази форма му позволява да се закача във всевъзможни ръбове, каси, маси и т.н., което води до разчекването му. Следва сваляне, свиване с клещите и пак поставяне, като гласбрейкъра  играе ролята на болт, който да го закача за ножа. От самият гласбрейкър единствената полза е, че в сгънато състояние ножът може удобно да се използва  като ударно оръжие.

Относно аксис заключването мога да кажа само, че за мен това е едно от най-добрите заключвания за сгъваем нож. На моделите на Ganzo обаче, то е значително по-стегнато, отколкото на моделите на Benchmade, като не мога да знам точно каква е причината, защото ножът е неразглобяем. И на този нож, в края на ръкохватката присъства задължителната дупка за връвчица, която както посочих в една предишна статия, няма абсолютно никакъв смисъл. В ръкохватката има и един излишен елемент, чиито функции и след дълго умуване не разбрах. Става въпрос за малката издатина в предния край на ръкохватката от горната страна. Честно казано без нея ножът не би загубил абсолютно нищо и със сигурност ще предприема действия по премахването ѝ. Болтовете, както казах, не са особено качествени и при опит да бъдат отвити е много вероятно резбата да превърти и ножът да стане неразглобяем, както в моя случай.

Острие: Нямам особени забележки по изработката и скосяването. От опита с братчетата му знам, че стоманата ръждясва трудно. Не е супер пупер, но си е прилична, особено за парите си. Заточването е посредствено - реже, но не бръсне. Но това беше поправено. В момента ножът бръсне с лекота. Предполагам, че и заявената твърдост от 58 единици по скалата на Рокуел е вярна, доколкото е проверена на другите два модела и отговаря. Стоманата да е 440С дълбоко и основателно ме съмнява, доколкото както се знае от практиката жълтите братя си ползват някакви техни аналози. Заключването държи ножа изключително стегнато и острието няма и грам луфт в никоя посока. Въпреки това много ми се искаше да мога да полирам частта от острието, която контактува с оста на аксиса, ама не ми било писано поради причина, че ножът не може да се разглоби.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Не е лош нож за парите си /40 лева/, но си има редица недостатъци, които макар да не влияят по никакъв начин на функционалността, мен лично ме дразнят. Въпреки това е достатъчно добър, здрав и качествен и на него може да се разчита както за самоотбрана, така и за сред природата.


2 коментара:

  1. В ръкохватката има и един излишен елемент, чиито функции и след дълго умуване не разбрах.

    Пъпчицата изглежда като уред за чупене на стъкла.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, по принцип при Ganzo 716 точно това е основната му функция, а допълнителната е, че този елемент играе ролята на винт за закрепване и обръщане на клипса.

      Изтриване