неделя, 16 март 2014 г.

Костюм на стайпериста или проект Gillie :)

В ситуация на оцеляване, без значение от контекста ѝ, винаги е добре да виждаш какво става около теб, без да бъдеш видян. Усъвършенстването на изкуството на маскировката е едно от основните умения, които следва да бъдат култивирани, а и съвсем не е излишно да бъдат подготвени съответните помощни средства. Няма да се спирам подробно на принципите на камуфлажа, само ще отбележа, че едно от най-популярните средства за индивидуална маскировка са костюмите, използвани от снайперистите, по-популярни като gillie. Вариациите при изработката на gillie са изключително многобройни, има както бързи и фабрични варианти, така и такива, изработвани от всеки индивидуален ползвател спрямо собствените му виждания за това, за което ще го ползва. Аз избрах втория път, след като изчетох почти всичко, което е написано по темата на всевъзможни езици, адаптирайки го за опита в областта на ползването на камуфлажи.

Избрах и да ползвам евтини и достъпни материали за изработката му, а именно стар маскировъчен гащеризон - български. Такива често излизат чисто нови при търговците на старо военно оборудване. А за лентите използвах стари мои камуфлажи, както български, така и немски. Честно казано, старите български са доста по-пригодни за целта, лесно се късат и без никакви помощни средства, докато германските им другари са си откровено тегави за работа. Доколкото помня гащеризона за домашното Gillie струваше някъде около 25 лева, а парцалите са без пари. Проблемът е, че изисква страшно много време нашиването им и също толкова често изисква правенето на различни промени, така че да се постигне необходимият рошав ефект.

Снимките са от началото на проекта. Разчитам до месец да успея да го завърша. В момента експериментирам с различните форми и цветове, а и с някои нови материали. Както се оказа, липсата ми на опит в изработването на костюми за снайперисти доведе до това, че някои операции ще трябва да се правят по два пъти. Но пък е полезен опит, доколкото ще мога да го споделя с други желаещи да изработят сами подобна екипировка. Като грешка например мога да посоча прекалено малката дължина на лентите в качулката, които не размиват по необходимия начин силуета. Това е основен момент при този камуфлаж, така че ще се наложи пришиването на нови ленти. Двойна работа е и е излишно утежняване на екипировката, но пък този вид костюми не са предназначени за непрекъснато носене и това едва ли ще е проблем.

Аз лично смятам да използвам костюма с чисто разузнавателна цел, ако се наложи, тъй като нямам снайперово оръжие, нито необходимите навици по употребата му. След завършването му предстоят тестове в средата, в която ще се използва, като за сега резултатите са обещаващи. Избрах да използвам стария български камуфлаж за изработката на костюма gilliе. От опита, който имам, това е най-добре вписващият се в боровата гора цвят, особено ако е поизбелял. Друга особеност на старият български камуфлаж е, че не шуми и се къса лесно на ленти, като оставя рошави краища, размиващи силуета, почти без да се налага допълнително разрошване. Отскоро ползвам немски камуфлаж, позволяващ малко по-различни форми и малко променящ цвета. Пък и доколкото този вид камуфлажи са по-скоро основа, в която се вкарват естествени материали, характерни за местността, здравият немски плат определено има своето място в проекта.

Ами това е за сега, като стане готов ще има снимки с тестове и впечатления :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар