събота, 16 май 2015 г.

Основи на оцеляването: Концепцията за "Сивия човек"*



Първото и най-важното правило за хората решили да следват идеята „Сив човек“ е да не се отличават от останалите около себе си. Това правило касае всеки аспект от живота - къде ходите, кат разговаряте, как се обличате и тренирате. В следващите редове ще се опитам максимално достъпно да обясня основните положения в тази теория. Сивия човек никога не се отличава от тълпата. Той никога не облича и не взема със себе си това, което би изглеждало неуместно, предвид мястото на което би се намирал. Той никога открито не би носил оръжие, дори това да е разрешено от съответния закон, защото не би искал да загуби тактическото си преимущество, ако бъде принуден да защитава себе си или семейството си.

Сивия човек не се интересува от това, което му забранява закона, от това, което му казва да прави или не прави. Не се интересува от предоставените му права и свободи, не се интересува от мнението на другите. Той мисли единствено за своята и на семейството си безопасност в свят, в който хората, които не се вписват в общата картинка стават или мишени или биват оценявани като заплаха. Сивия човек не прави публични изказвания, особено сред непознати или в средствата за масова информация. Той излъчва неутралитет и с всички сили се стреми да изглади търканията в характера, държанието и мисленето си които биха засегнали някого, като в същото време полага усилия в това неговите лични дела да се движат напред.

Сивия човек никога няма да бъде най-разговорливия в компанията, но той винаги е най-добрият слушател. И той наистина ще слуша какво ще кажат първо другите, а няма просто да очаква своя момент да заговори. Така той може да разбере много за обкръжаващите го и да се впише в средата. Точно толкова внимателно сивия човек крие и своите чувства. Той тренира своите умения изключително самостоятелно. Това не означава, че не използва помощ от други хора, а просто, че дори да развие определен набор от умения, то той никога ни би го афиширал публично.

Сивия човек избягва конфликтите. Той се старае да избягва конфликтите движейки се по пътя на противопоставянето. Той не чувства вътрешна потребност да съобщава на околните, че е корав тип /дори наистина да е такъв/. Сивия човек с подготовка никога не започва бой, защото знае, че той, ще бъде този който ще го завърши. Сивия човек постоянно съхранява бдителност, въпреки стелещият се около него воал на анонимност той е винаги нащрек защото знае, че във всеки момент може да бъде въвлечен по пътя на насилието. Той прекрасно разбира, че лошите неща се случват на добрите хора и не е учуден и шокиран когато това се случи. За това и той без оглед на живота в цифровата ера никога не ходи по улицата забил глава в смартфона си, а винаги е нащрек за случващото се около него.

Сивия човек се отнася особено внимателно към своя кръг от контакти, защото отлично разбира, че неразумността на другите хора може да сведе до нула всичките му усилия да остане незабележим. В своето битие изповядващият сивата идея се стреми да бъде самодостатъчен. В извънредна ситуация способността да се прибереш жив в къщи, без да разчиташ на никого е необходимост продиктувана от проверената от практиката максима, че в екстремни ситуации съвсем не всеки бива движен от благородни подбуди. Във века на информацията Сивия човек разбира, че неприкосновеността на личния му живот е просто фантазия и той отлично знае как и кога да напусне цифровия свят, ако се наложи.

Съвременната концепция  за „Сивия човек“ има напълно реално приложение за всеки законопослушен гражданин и нейните основни положения могат да бъдат използвани в различна степен във всяка ситуация с която животът може да ни сблъска. Запазете спокойствие и неутралитет и бъдете готови.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* По материали от чужди източници 


ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
1. Основи на оцеляването: Пирамида на оцеляването
2. Основи на оцеляването: Степенуване на приоритетите
3. Основи на оцеляването: Оцеляване при земетресение
4. Основи на оцеляването: Ако извършим престъпление
5. Основи на оцеляването: Bushcraft vs. Preparedness

Няма коментари:

Публикуване на коментар