понеделник, 26 май 2014 г.

Ревю на обувки Chiruca Bear

Днешното ревю, може да се получи малко странно, но за пръв път ще правя представяне на обувки. Просто до сега никога не съм правил подобно, така че ще помоля читателите на блога да бъдат снизходителни ако допусна някои неточности. :)  И така ще вкарам малко предистория - от момента, в който станах ловец, започнах да се оборудвам и в началото честно казано не отделих абсолютно никакво внимание на обувките, защото имах едни стари войнишки кубинки, с които бях свикнал да се мотая по баирите. Е, лекопластът си беше задължителен за употреба и за това след един от първите ми ловни излети, при които бях викач и направо си съсипах краката реших, че кубинките не са оптималните обувки за лов. И започна търсенето. Така след питане по форумите се ориентирах към испанската марка Chiruca. Отидох в магазина, гледах, пробвах и се спрях на модела Bear. Дали тогава знаех какво е Gore-Tex, или пък Vibram? Съвсем не, просто този модел ми хареса чисто визуално. На снимката може да се види как изглеждат като нови. 

И така като пристигнах във Велинград веднага ги нахлузих и беж към връх Острец, естествено запасявайки се с лекопласт за всеки случай. Но както отидох, така и се върнах без да изпитам какъвто и да е дискомфорт, убиване, мазоли и т.н., което направо ме удиви. И така вече 4 години обувките Chiruca Bear са на краката ми изкарвайки 4 пълни ловни сезона и неуточнено количество туристически преходи по разни терени като този, който е характерен за местата, на които ходя -стръмно, хлъзгаво, с една камара камъни и клони под листата, в деретата кал и други прелести. За всички тези ловни и туристически излети съм падал и стъпвал накриво безброй пъти и никога не съм си навяхвал или травмирал по какъвто и да е начин глезен или коляно. За което смятам, че основна заслуга имат обувките, защото същото ми се е случвало с военни кубинки и така популярните по нашите земи боти Дахщайн. 

За близо 5 години съм газил реки, калища и сняг до кръста и естествено от каквото и да им е живота на тия обувки стигнаха до такъв не особено лицеприятен външен вид, но същите продължават да са абсолютно здрави, без разлепвания и разшивания. Подметката, въпреки навъртения огромен километраж не се е нацепила, и е в учудващо добро състояние на грайферите, като износването на подметката е направо пренебрежимо малко. Единствените видими поражения са по кожата, на мястото където обувката най-често се прегъва, като на това място кожата е спукана, но продължава да се държи. В тази връзка държа да допълня, че не съм полагал дори минимални грижи за кожата, с никакви препарати, което между другото е изключително препоръчително, защото макар и не някакъв фрапантно скъп модел, все пак не е малко пари и с елементарни грижи е било възможно да докарам още някое време живот на обувките. Chiruca Bear са най-тормозените и с немарливо отношение обувки, които съм носил. Зарязвани са мокри и кални без елементарна грижа, сушени са на слънце и печки на твърдо гориво. С две думи с тях е правено всичко, което не трябва да се прави. И въпреки това след толкова време обувките все още изпълняват функциите си. Естествено не е минало и без поражения - протрити връзки, надрана кордура, одраскана и накукана кожа, но никоя друга моя обувка не е издържала и наполовината на Chiruca - та. 

Ще се спра малко на материалите, от които са изработени Chiruca Bear - кожа и кордура, и двете много качествени, неръждаеми куки на обувките, подметка от Vibram, вътрешност с мембрана Gore-Tex. Относно кожата и кордурата вече се изказах - здрава работа, връзките също, а това е момент, който много хора пропускат и после се чудят как да навръзват скъсани връзки. Готиното е, че не е задължително ако все пак се скъсат да се купуват оригинални, а трябва просто да се отрежат две парчета паракорд със съответната дължина и да се заменят. Същият минава съвсем спокойно както през долните уши, така и през куките по-горе, които както споменах са неръждаеми, което макар и дребен детайл мени лично си ме гъделичка.  Относно подметката се оказа, че Vibram не е някакъв материал, а марката на световен производител на подметки, чиито подметки се ползват от различни производители на обувки. На Gore-Tex - а ще се спра накратко - мембрана, пазеща от външно мокрене и в същото време отвеждащо водната пара от потта навън. Чак сух не съм се прибирал доколкото физическата активност винаги е била на ненормални нива и съответно много по, но пък спокойно съм газил във вода до борда на обувката без да се намокря. Обувката обаче има и един недостатък, не топли особено, и за това качествените термочорапи са абсолютно задължителни. Докато се движа през зимата няма проблеми, но като спра на място краката бързо стават студени. Все пак тези обувки нямат никаква изолация и за това аз лично бих препоръчал да се закупуват и мерят директно с комплект термочорапи.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Личното ми мнение е, че обувките Chiruca Bear за едни повече от добри обувки за широк кръг дейности - лов, туризъм, оцеляване и т.н. Здрави, удобни, идиотоустойчиви, и предлагащи качество надвишаващо цената, на която се продават в България /235 - 280 лева/. Лично аз ги препоръчвам на всеки, която има нужда от надеждна обувка.

4 коментара:

  1. Интересно ревю. Лично не съм имал Чирука и то като цяло някаква качествена обувка, но от приятел съм се убедил колко здраво е това нещо. Неговия модел е от по скъпите. По цена удряше 320 някъде и доста време го издържа. Никога не ги е мазал или поддържал. Вече са му 4-та година и чак сега пропускат вода. Минали са през ловни преходи и драки по еърсофт игри. Смятам и аз да си взема едни. Спрял съм се на модела Муфлон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз за себе си съм се убедил, че Chiruca правят качествени обувки и мисля следващите ми обувки също да са от тази марка. Просто още се колебая кой да бъде модела.

      Изтриване
    2. Аз също имам ловни обувки марка Chiruca.Нося ги вече 11 ловни сезона, а и не само.Полагам някакви грижи...колкото да не е без хич и съм се уверил нееднократно че тези обувки нямат умиране.
      Сега съм решил да се сдобия пак с такава марка но вече по нов модел като се надявам качеството на производителя да е същото.

      Изтриване
  2. сгрешил си като си се отказал от кубинките.аз лично ги нося всесезонно от 15 години.нямам никакви оплаквания не спарват мазоли не съм имал нивга.като се разтъпчат и обработят кожата става мека и не пропуска.това си е класическа армейска обувка.карал съм 4 години с един чифт всекидневно носене на всякакви терени и пак си бяха здрави.после ги носих като работни.цената не е без значение един чифт кубинки 83 модел може да се вземат между 4 и 30 лева.за мен по качесвена обувка няма

    ОтговорИзтриване