неделя, 3 май 2015 г.

Армейско канче на немската армия - HD



армейско канче
В статията ще представя комплект армейски канчета на фирмата MИЛТЕК. Този модел войнишко канче е по немски модел датиращ от 1931 година, като до 1943 година се произвежда от алуминий, след това доколкото алуминият се превръща в стратегическа суровина известно време се произвежда от стомана, а след края на Втората световна война продължава да се прави от алуминий. Предвид доказаната си от времето практичност този модел бива изкопиран от много армии.

Комплектът се състои от котле с ръкохватка, канче – чиния, капак – тиган. Изработен е от алуминий,  Обемът му е 1,7 литра, като полезния обем е 1,5 литра. Както може да се види от външната страна има чертички маркиращи половин литър. Към котлето има телена ръкохватка с три положения – надолу когато се пренася, настрани когато стои на земята или масата или пък се готви с оставяне до огъня, или пък нагоре, когато се носи в ръка или виси над огъня.

Канчето – чиния е с обем половин литър, влиза в канчето, има правоъгълен изрез в който с помощта на дръжката от капака да се сваля от огъня.

Капакът тиган е с обем 0,4 литра, а ръкохватката му освен при готвене се използва и за фиксиране на капака към котлето. Може да се използва в качеството на тиган за пържене.

Някои особености при готвенето в полеви условия в армейските алуминиеви канчета. На първо място следва да се има предвид, че това е посуда за хранене, а не такава за готвене. Готвенето в нея се е наложило от практиката, и също практиката е въвела правилото канчето никога да не контактува директно с жаравата, поради ниската температура на топене на алуминия. Ако се готви в това котле то следва да бъде поставено отстрани на огъня, за да абсорбира температурата му или провесено над него.

1 коментар:

  1. полезно е.аз имам подобно на сръбската армия.само че към него има и прибори.

    ОтговорИзтриване