вторник, 30 декември 2014 г.

Първа помощ: Турникет от паракорд

В днешната статия ще разгледам предпоставките и начина на действие при третиране на артериално кръвотечение и ще покажа един импровизиран турникет от паракорд, който се изработва изключително лесно, струва 1 лев /цената на метър паракорд/, заема малко място и е с пренебрежимо ниско тегло.

Кога се прилага турникет?

При спиране на артериално кръвотечение на крайниците. Прилага се единствено върху крак и ръка. Признаците на артериален кръвоизлив са яркочервен цвят на кръвта и силна пулсираща струя.

Колкото по-бързо се приложи, толкова по-добре. Видите ли артериално кръвотечение не умувайте, дори да сте в града. Директно приложете турникет и след това звънете на 112. Както показва практиката докато дойде Бърза помощ ще минат около 15-20 минути. Време напълно достатъчно за Вас или Ваш близък да настъпи смърт от кръвозагуба.



Настоящето изложения няма за цел да обяснява как се поставя класически Есмарх турникет или някой от тактическите такива, доколкото като правило ако Ви се наложи да ползвате това кръвоспиращо средство, то просто няма да Ви бъде под ръка и ще се налага да импровизирате. Освен с показаният във видеото вариант с паракорд импровизиран турникет по същата схема може да бъде изработен и от вече посочените връзки за маратонки или обувки /с изключение на официалните такива, чиито връзко са първо прекалено къси и второ прекалено тънки/, както и от зарядни устройства на телефони и компютри, а също така и от слушалките към разните електронни устройства.

Освен момента с поставянето на самият турникет не по-малко важни са и действията след поставянето му, а именно отбелязването на точния час на поставянето му, доколкото не е препоръчително турникет да бъде поставен за повече от час, като се препоръчва периодичното отпускане на турникета на всеки половин час, с цел избягване на умирането на тъканите. И доколкото това няма практическо значение при нараняване в града и доставяне след 5-10 минути в болницата, в извънгрдска обстановка или при бедствия това указание има изключително важно практическо значение за запазване на крайника.


Няма коментари:

Публикуване на коментар