неделя, 11 май 2014 г.

Български camelbak от МАК - Габрово

Днес при традиционната неделна разходка на ловните кучета реших да разходя една моя отдавнашна придобивка, която да наснимам и представя на страниците на блога. Става въпрос за camelbak - а, който имам от може би 5-6 години и е предпочитаната от мен еднодневна раница за туризъм и лов през по-топлите месеци. Преди да започна със същинското ревю ще вкарам малко предистория на придобиването. Най-общо по онова време яко ме тресеше тактикъл манията и какъв тактикъл манииак ще съм ако си нямам camelbak? :D Та така бях видял въпросният аксесоар върху разни военни по белия свят и започнах да си търся такъв. За моя най-голяма изненада тогава се оказа, че такива се правят и в България за контингентите ни, които ходят зад граница по разните му мисии. Спомням си даже, че съм виждал същия на гърба на български войник в Ирак, но така и не разбрах сам ли си го беше купувал или са му го дали като част от екипировката. И така след не особено дълго търсене срещу сумата от четиридесет и няколко лева лелеяният camelbak пристигна в офиса на еконт. Честно казано не помня от къде го поръчах, пък и при търсене в мрежата не успях да го открия да се продава някъде.

След краткото лирично отклонение се връщам на същинската част на ревюто. Както се вижда и от снимките кемълбека е в камуфлажна разцветка на така наречения нов български камуфлаж. Плата обаче е много по-различен от този на военните дрехи - значително по-плътен и доколкото се вижда от квадратчетата в структурата е от типа ripstop, тоест устойчив на разкъсване. Платът в действителност е такъв доколкото доста често се е срещал с шипки, трънки и всякакви други мразещи дрехите растения, които виреят по нашите гори.

 
Отделението за резервоара за вода е подплатено с някакъв порест материал и от двете страни, докато джобовете са изработени само от плат.  Презрамките също имат някакъв пълнеж, но значително по-тънък от този на основното отделение. Характерно за презрамките е наличието на два ластика в горната част, които са предназначени за прекарването на маркуча на хидратиращата систтема. Циповете са с водачи и са от марката YKK, която много хора смятат за еталон при изработката на качествени продукти. Аз също нямам оплаквания от качеството им. За цялото време на ползване на раницата единственият проблем, който съм забелязал беше разшиването на един от шевовете на презрамката, който беше ремонтиран буквално за секунди в едно шивашко ателие. Така че по отношение на качеството мога да заявя, че определено е на ниво. Интересно решение на дизайнерите е, че презрамките не са два отделни елемента, а един, който се зашива върху доста голяма повърхност и по този начин тежестта се разпределя върху значително по-голяма площ. Така че каквото и да съм мъкнал, а то обикновено е било с тегло около 5-7 килограма това не е довело до каквото и да е скъсване по конструкцията. Доколкото ползвам тази раница и на лов съм премахнал едната пластмасова халка от дясната презрамка, защото ми пречеше на прикладването, а на лявата презрамка обикновено нося ножа Peltonen 07 с една допълнително приспособена за това каишка.

Интересен момент при този кемълбек е, начина на закрепване на джобовете към основното отделение, което забравих да спомена може да се използва и със свалени джобове само като хидратираща система. С прикрепването на джобовете кемълбека се превръща в многофункционална раница за еднодневни разходки, в която могат да се носят и допълнителни неща. Аз лично в малкия горен джоб нося комплект за оцеляване и аптечка, а в долното - храна, вода, шамаг и винаги има място за нещо още. В основното отделение нося допълнително вода, в пластмасово шише или термос или брадва и сгъваем трион. Просто след като титулярния резервоар за вода се скъса, не съм купувал друг и това отделение си намери друго приложение. Както се вижда на снимката закрепването за основното отделение става с една странна система от скоби, която честно казано е доста натегната и ако не сте що годе здрав в пръстите мъж, поставянето и свалянето на джобовете може да стане не особено лесно и приятно упражнение. Допълнително за закрепване има широки велкро ленти + тик-так копчета в горния край, с които също е голяма играчка да се нагласят, след като велкрото залепне веднъж. За произхода на кемълбека се ориентирах по нашивката вътре в основното отделение, но интересното е, че на сайта на фирмата не е указано, че произвеждат такива аксесоари. За джобовете съвсем случайно открих, чe са MOLLE съвместими след като успях да ги закача на раницата на Helikon tex модел Ratel, на която смятам да направя ревю по-късно този месец.

Заключение: За парите си това за мен е една отлична еднодневна раница, която може да бъде полезна както за туризъм, така и за лов, а съвсем не би била излишна и в ситуация на бедствия, войни и др. подобни екстремни ситуации и определено си заслужава да бъде притежавана, ако успеете да си я намерите отнякъде.


1 коментар:

  1. аз си купих тактически елек с вграден кемълбек за 30 лева от продавалника.уникален е.зелен на цвят.има доста по широко приложение от раницата.така да се каже малко си се набутал.търсене му е майката.само кемълбек не си струва.дал си 40и няколко лева.на цена от 50 лева може да вземеш тактическа жилетка косранг.

    ОтговорИзтриване