понеделник, 9 февруари 2015 г.

Как се връзва възел "Булин" и за какво служи



ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
1. Как се връзва рифов възел и за какво служи?
2. Как се връзва tautline възел и за какво служи?
3. Импровизирани обтегачи за въжетата на палатка

Заточване на нож със сканди скосяване

Два клипа посветени на заточването на ножове със сканди скос. Темата е актуална дотолкова доколкото тази геометрия на острието се е наложиал сред хора интересуващи се от темите бушкрафт и оцеляване и съответно най-популярните предвид съотношението си цена качество ножове на шведската фирма MORA. Не забравяйте да оцените видеата, ако са ви харесали и да им сложите по един палец сочещ нагоре. ;)

 

събота, 7 февруари 2015 г.

нож Kizlyar Supreme Intruder - ревю и тест

Как да изберем запалка?

Макар въпросът от заглавието на темата да изглежда прозаичен все пак ще си позволя един малко по-различен и задълбочен прочит на темата доколкото тя касае именно изборът на запалка, която да ви върши работа както в ежедневието, така и в ситуация на оцеляване. Простата истина е, че всяка запалка или кибрит, стига да са сухи са в пъти по-добри и бързи от всякакви други начини за палене на огън. И най-простата китайска запалка за 30 стотинки, която е изправна е за предпочетане пред най-скъпата и гъзарска магнезиева такава. За това макар и да е задължително да знаете поне три начина за палене на огън практиката и подготовката ви трябва да бъде ръководена от популярният в много области принцип KISS - Keep it simple, stupid! или на обикновен български - Направи го простичко, глупако! Тоест ако трябва да запалиш огън и имаш запалка, магнезиево блокче, лупа, батерия и фолио и т.н. просто запали шибания огън със запалката и не си усложнявай живота!

И така какви са критериите, по които следва да избираме запалка. За да изберем най-подходящата за себе си запалка следва да си отговорим на следните въпроси:

1. За какво ще я ползваме? За носене в джоба ежедневно, в комплект за оцеляване, в раници и т.н? Различните форми, в които се предлагат запалките улесняват избора по този критерий. Плоските запалки по-лесно се носят по джобовете.

2. С регулатор на пламъка или без? Честно казано регулаторът е просто още една част, която може да се счупи. Освен това при игра с него в съвсем прозаичната ситуация да запалите цигара на друг човек, ако сте си играли може да му опърлите веждите и да стане конфузно. Аз лично бих предпочел без.

3. На газ или на бензин? Категорично на газ. Бензинът е летлив и дори да не използвате запалката той се изпарява и е съмсем възможно, когато Ви дотрябва в нея просто да няма гориво.

4. С прозрачна пластмаса или не? Прозрачната пластмаса има предимството да се контролира по-лесно количеството на газа вътре, но пък непрозрачната по субективно мое мнение е по - устойчива на механични въздействия като удари и натискания. Зависи кое Ви е по-приоритетно - здравина или информираност :)

5. С дюза за зареждане или без? За мен няма значение. Повечето запалки им дават 3000 щракания и няколко хиляди произвеждания на пламък. В стандартна ситуация на оцеляване е предостатъчно, доколкото като правило тя би продължила максимум седмица. Ако се стягата за нещо по-сериозно просто си вземете две запалки.

6. С предпазител за деца или без. Категорично без. Предпазителят пречи на запалката да работи с ръкавици и при измръзнали ръце е най-малкото неприятно да щракате по камъче, което не ще да даде искра.