вторник, 30 декември 2014 г.

Първа помощ: Турникет от паракорд

В днешната статия ще разгледам предпоставките и начина на действие при третиране на артериално кръвотечение и ще покажа един импровизиран турникет от паракорд, който се изработва изключително лесно, струва 1 лев /цената на метър паракорд/, заема малко място и е с пренебрежимо ниско тегло.

Кога се прилага турникет?

При спиране на артериално кръвотечение на крайниците. Прилага се единствено върху крак и ръка. Признаците на артериален кръвоизлив са яркочервен цвят на кръвта и силна пулсираща струя.

Колкото по-бързо се приложи, толкова по-добре. Видите ли артериално кръвотечение не умувайте, дори да сте в града. Директно приложете турникет и след това звънете на 112. Както показва практиката докато дойде Бърза помощ ще минат около 15-20 минути. Време напълно достатъчно за Вас или Ваш близък да настъпи смърт от кръвозагуба.



Настоящето изложения няма за цел да обяснява как се поставя класически Есмарх турникет или някой от тактическите такива, доколкото като правило ако Ви се наложи да ползвате това кръвоспиращо средство, то просто няма да Ви бъде под ръка и ще се налага да импровизирате. Освен с показаният във видеото вариант с паракорд импровизиран турникет по същата схема може да бъде изработен и от вече посочените връзки за маратонки или обувки /с изключение на официалните такива, чиито връзко са първо прекалено къси и второ прекалено тънки/, както и от зарядни устройства на телефони и компютри, а също така и от слушалките към разните електронни устройства.

Освен момента с поставянето на самият турникет не по-малко важни са и действията след поставянето му, а именно отбелязването на точния час на поставянето му, доколкото не е препоръчително турникет да бъде поставен за повече от час, като се препоръчва периодичното отпускане на турникета на всеки половин час, с цел избягване на умирането на тъканите. И доколкото това няма практическо значение при нараняване в града и доставяне след 5-10 минути в болницата, в извънгрдска обстановка или при бедствия това указание има изключително важно практическо значение за запазване на крайника.


петък, 26 декември 2014 г.

Pekiti Tirsia Kali Bulgaria Demo



Ако човек наистина се подготвя за интересни времена, тренировката за употреба на оръжие срещу себеподобни следва да заема своето достойно място в цялостната система от знания и умения необходими на оцеляващия. И доколкото най-достъпните оръжия за масовият ползвател са хладните такива системата Пекити Търша Кали се явява отличен вариант за придобиването на знания и умения за атака и защита срещу тях. За повече информация можете да кликнете върху банера в горния ляв ъгъл на блога.

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Заточване на нож с японски водни камъни Naniwa

Видеопредставяне на любимите ми точилки - японските водни камъни Naniwa  с грит 1000/3000 и 8000. Кратка инстукция за употреба - преди заточване се потапят за около 10 минути във вода, след което са готови за работа. Прекалено дългото престояване във вода ги прави меки и освен, че по-лесно се нараняват намалява ефективността им.


Вижте още: Заточване на брадва с пад за мишка и водна шкурка

петък, 19 декември 2014 г.

Нож Manly RWL 34 steel


Основи на сървайвъризма: Ако извършим престъпление

Много хора си мислят, че престъпленията се вършат от едни лоши хора, с криминално мислене, незачитащи закона и нормите на обществото....... Щеше да е чудесно, ако и в действителност беше така. Всъщност една значителна част от престъпленията се вършат от хора, които не са престъпници. Всеки път, когато се качим в автомобила всеки от нас може да убие или рани друг поради грешка на другия, невнимание, разсеяност или по всякаква друга причина. Всеки нормален български мъж, който пожелае да защити себе си или семейството си от пияни, агресивни, дрогирани типове може да се окаже в лапите на закона за престъпления от лека телесна до убийство. И това се случва на практика. Именно нормални водачи на МПС и бащи често извършват престъпления. 

Мислите, че подобно нещо на Вас не може да Ви се случи? Ами тогава няма смисъл да четете изложеното по-долу.

Ако все пак мислите, че нещо такова може да Ви се случи и следва да сте подготвени ще трябва да запомните няколко прости правила:

1. МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО!.
2. ПРОКУРОРЪТ И СЛУЖЕБНИЯТ АДВОКАТ НЕ СА ВИ ПРИЯТЕЛИ!
3. ОПЕРАТИВНИТЕ И РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ПОЛИЦАИ НЕ САМО НЕ СА ВИ ПРИЯТЕЛИ, НО И СЪС 100% СИГУРНОСТ КАКВОТО И ДА ВИ КАЗВАТ ВИ ЛЪЖАТ!
4. ПРИЗНАТ ГРЯХ НЕ Е ГРЯХ Е ЧУДЕСНА ПОГОВОРКА, НО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЗАКОНА ТОВА СЪВСЕМ НЕ Е ТАКА!
5. ИМАЙТЕ ПОД РЪКА АДВОКАТ, НА КОЙТО ДА ВЯРВАТЕ И НА КОЙТО ДА СЕ ОБАДИТЕ ВЕДНАГА!  

В случай, че не са Ви хванали на място, а след някое време, след като са посъбрали доказателства Ви призоват /подчетавам призоват с писмена призовка, а не викнат по телефона/ в качеството Ви на свидетел винаги ходете на разпита с адвокат. Съществува и практиката да Ви викнат по телефона. Ако се вържете може да Ви се случат интересни неща, които да доведат до разколебаване из основи на вярата Ви в твърденията на хората от МВР, че "Днешната полиция на бие". Призован в качеството на свидетел Вие сте длъжен да отговаряте на поставените въпроси. Не можете да се ползвате от правата на обвиняемия, който може да не отговаря. Но за това пък винаги можете да отговаряте с "Не помня" и "Не знам".

Щом са ви извикали те много добре знаят, че имате отношения по въпроса. Само се правят, че нищо не знаят. За това и ще се държат престорено приятелски. НО ТЕ НЕ СА ВИ ПРИЯТЕЛИ! Просто искат максимално лесно да си свършат работата. След като не им дадете нищо най-вероятно ще Ви задържат за 24 часа - еѝ така да си припомните. През тези 24 часа запазете мълчание и разговаряйте единствено с адвокат, на който имате доверие. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА СЛУЖЕБНИЯ, КОЙТО МОГАТ ДА ВИ ПРАТЯТ! На него не му пука, плащат му малко и най-вероятно ще се опита да Ви убеди да дадете показания или направо самопризнания. За това мълчите, дори през въпросните часове да се наложи да изтърпите някой и друг "задвратник".

Всъщност дълбокия смисъл на малчанието е, че през първите 24 часа човек е в изключителен стрес - прозовки в полицията или следствието, разпити с някакви гадни меверейци, обиски, затваряне в килия и т.н. Всичко това има за цел да ви пречупи психически още в началото. Говорейки под стрес най-вероятно ще сгрешите. На това и се разчита. ЗА ТОВА МЪЛЧЕТЕ!

Оперативните и разследващите ще Ви блъфират, че имат доказателства и показания на свидетели, че точно Вие сте извършили дадено престъпление. МЪЛЧЕТЕ! Ще се опитат да Ви убедят, че ако си признаете, ще минете по-леко. МЪЛЧЕТЕ! Ще Ви поканят или заплашат да натопите друг човек. МЪЛЧЕТЕ! Всяка една от тези техники има за цел да провокира определена посока на мислене, а именно, че има надежда. Всъщност ако сте извършили дадено престъпление ще си понесете и наказанието, каквото съдът прецени. Ако не сте, това ще стане ясно пак в съда. Не е ваша работа да давате материали на обвинението. Това е работа на разследващите органи и прокуратурата.

Това се базовите познания и навици, които зависят изцяло от оцеляващия индивид. Има още много, но те са в графата адвокатска защита и изискват специализирана подготовка. И за това от момента, в който усетите, че нещата стават дебели изпълнете незабавно препоръката да се обадите на адвоката си. Колкото по-рано се включи той в процеса, толкова по-малки ще бъдат пораженията.

събота, 13 декември 2014 г.

Калиев перманганат - за какво може да послужи?

На много места и във форуми и в книги може да се срещне препоръката за това да се включи в комплекта за оцеляване химичното съединение калиевиев перманганат. В действителност това е един многофункционален препарат, със приложение в няколко различни сфери и безспорно полезен за всеки подготвящ се, ако се окаже в ситуация на оцеляване. И така, какви начините и по важно, какви са концентрациите, при които се използва калиевия перманганат?

На първо място това е медицината. Калиевия перманганат /КП/ се използва за промиване на рани, гърлото и устната кухина, някои хора го използват и за интимната област, макар тази практика да поражда редица спорове в медизинските среди. Концентрацията за промивка на рани е от 0,1 % до 0,5 %. За вътрешни промивки - от 0,01% до 0,1%. При остри отравяния 1:2500 до 1:5000. При всички положения, ако Ви се наложи да го приемате вътрешно няма да имате мерилки и теглилки, за това ориентирът е, че разтворът следва да бъде съвсем бледо розов. Ако сложите повече и потъмнее, не рискувайте. 

НИКОГА НЕ ПРИЕМАЙТЕ КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ ВЪТРЕШНО, БЕЗ ДА СТЕ СЕ КОНСУЛТИРАЛИ С ЛЕКАР ИЛИ АКО СИТУАЦИЯТА НАИСТИНА НЕ ГО ИЗИСКВА!!!

Калиевият перманганат освен антибактериално има и антимикотично действие. Препаратът успешно се използва за лекуване на гъбички по краката, за целта се прави наситено червен разтвор с топла вода и краката се топят до глезените вечер за 5-10 минути. Между седмица и десет дни гъбичките изчезват. Това е проверено лично на два пъти. Като страничен ефект краката и ноктите придобиват леко странен цвят, като на шаман от централноафриканко племе, но хубавата новина е, че за около 3-4 дни оцветяването изчезва. Това се дължи на факта, че калиевият перманганат не се абсорбира от кожата. 

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ - ПО ВЪЗМОЖНОСТ ИЗПОЛЗВАЍТЕ РЪКАВИЦИ! СЛЕДЕТЕ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ КРИСТАЛЧЕТАТА ДА БЪДАТ ДОБРЕ РАЗТВОРЕНИ И ДА СЕ ИЗБЯГВА КОНТАКТ НА КОЖАТА И ОСОБЕНО ОЧИТЕ С НЕРАЗТВОРЕНИТЕ!

Калиевият перманганат може да се използва и за запалване на огън. Популярните комбинации са калиев перманганат, върху който се капва глицерин, но за мен лично този начин е неприложим, по причина, че даже не знам от къде се купува този глицерин. Като популярен метод се посочва капването на антифриз върху КП, защото той съдържа в състава си глицерин. Тук вече може да се експериментира, и в следващи видеа задължително ще се опита. Втория най-популярен метод е КП и захар в съотношение 9:1 чрез капване на капка вода или чрез триене. Това също ще се опита на практика. До тогава е просто в графата теоретични познания.

 

ДОКОЛКОТО СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕСТАБИЛНИ СЪЕДИНЕНИЯ ВИНАГИ Е ДОБРА ИДЕЯ ДА НЕ ЛЮБОПИТСТВАТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ ОТБЛИЗО!

Калиевият перманганат се използва за дезинфекция на вода, като теоретично следва да се прави бледорозов разтвор, който да престои поне 2 часа. Следва да се внимава да не се погълнат неразтворени кристали.

ТОЗИ МЕТОД СЛЕДВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ВНИМАТЕЛНО И ТО САМО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НЯМА ДРУГИ МЕТОДИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА!

Заключение: Както се вижда калиевият перманганат има широко приложение - решаване на здравословни проблеми, палене на огън и пречистване на вода, но следва с него да се работи изключително внимателно и да се натрупа практика при работата с това химично съединение, за да се избегнат проблеми много по-тежки от тези, които употребата му може да реши.

неделя, 7 декември 2014 г.

Как се връзва рифов възел и за какво служи?


Основното предназначение на рифовия възел е когато се налага да съединява здраво две въжета с еднаква дебелина. Типичното му приложение е удължаване на паракорд. Предимства - връзва се лесно, държи здраво, развързва се лесно. Може да се използва при поставянето на импровиздиран турникет поради плоската си форма. Изисква съвсем малко практика за усвояването му.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Как се връзва tautline възел и за какво служи?
Импровизирани обтегачи за въжетата на палатка

Раница Mil Tek 20 литра

В днешното ревю ще представя един продукт на уж немската фирма Mil Tek, само и само да спестя на много хора разочарованието, което аз изпитах от ползването на продукт на тази явно съвсем китайска фирма. Малко предистория - раницата Mil Tek я имам от времето, когато командосерията ме тресеше здраво и исках тактическа раница с MOLLE окачване. Но това беше отдавна. По ред причини никога не ми се беше налагало да я ползвам, но стана така, че раницата ми за лов сдаде багажа и трябва да я вкарам в употреба. Та така въпросната раница беше зачислена за ловна към края на миналия сезон.

За има няма 4 месеца ползване, същата се разши при това невъзвратимо и се приведе в
състояние на пълна неизползваемост. Тук е мястото да посоча какво точно е било ползването - носене около 2 километра до джипа, возене в багажника, вадене за обяд, носене обратно до вкъщи, пак около 2 километра. И това около 20-тина пъти. Стандартното и зареждане е брадвичка, литър или два вода, храна, сухи чорапи и блуза - около 5 килограма сумарно. И така от това никакво по моите представи ползване раницата се разпра брутално на единия джоб и в района на свързването на презрамките с останалата част.

След останалите и недостатъци могат да бъдат посочени:
- малката вместимост на джобовете
- некачественото импрегниране, състоящо се в някаква гумирана тъкан, която се рони и пълни раницата с боклуци.
- тесните презрамки, които я правят подходяща за деца, но не и за възрастни хора
- като цяло изключително ниското качество на изработка, което може да се види наримар в нееднаквите по ширина отвори на MOLLE лентите, в които далеч не всеки модулен джоб, може да бъде поставен, без да се правят разни гимнастики.

Заключение:Некачествен продукт, който всячески съветвам да бъде избягван при избор на екипировка за оцеляване, лов или туризъм. Изключително недомислен дизайн, ниско качество на използваните материали и изработката. Но все пак има и нещо позитивно - както се вижда и от снимките в раницата има редица външни крепежи, катарами, MOLLE ленти, които могат да бъдат свалени и използвани като допълнения към раницата ми, която в момента използвам основна за туризъм, а именно - Helicon Tex Ratel. Това е и единствената причина Mil Tek - а да не е заминал директно за коша. Предстои му цялостно разшиване на полезните части, след което с радост ще се освободя от присъствието и.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМАТА:

вторник, 2 декември 2014 г.

Палене на огън с батерия и фолио


След няколко десетки опита с различни конфигурации на изрязване на фолиото, които съм срещал по книги и клипове, открих оптималният за мен начин за запалване на огън с помощта на батерия и фолио от дъвки или цигари. Далече съм от мисълта, че няма и други начини, но просто при мен този работи най-добре. Необходими вещи батерия АА, фолио от цигари или дъвки, разпалка - памук или пух от дрехи. Другото може да се види в клипа. Ще помоля ако някой знае защо с батерии АА номера се получава, а с ААА не става да пише в коментарната форма отдолу. :)