събота, 13 декември 2014 г.

Калиев перманганат - за какво може да послужи?

На много места и във форуми и в книги може да се срещне препоръката за това да се включи в комплекта за оцеляване химичното съединение калиевиев перманганат. В действителност това е един многофункционален препарат, със приложение в няколко различни сфери и безспорно полезен за всеки подготвящ се, ако се окаже в ситуация на оцеляване. И така, какви начините и по важно, какви са концентрациите, при които се използва калиевия перманганат?

На първо място това е медицината. Калиевия перманганат /КП/ се използва за промиване на рани, гърлото и устната кухина, някои хора го използват и за интимната област, макар тази практика да поражда редица спорове в медизинските среди. Концентрацията за промивка на рани е от 0,1 % до 0,5 %. За вътрешни промивки - от 0,01% до 0,1%. При остри отравяния 1:2500 до 1:5000. При всички положения, ако Ви се наложи да го приемате вътрешно няма да имате мерилки и теглилки, за това ориентирът е, че разтворът следва да бъде съвсем бледо розов. Ако сложите повече и потъмнее, не рискувайте. 

НИКОГА НЕ ПРИЕМАЙТЕ КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ ВЪТРЕШНО, БЕЗ ДА СТЕ СЕ КОНСУЛТИРАЛИ С ЛЕКАР ИЛИ АКО СИТУАЦИЯТА НАИСТИНА НЕ ГО ИЗИСКВА!!!

Калиевият перманганат освен антибактериално има и антимикотично действие. Препаратът успешно се използва за лекуване на гъбички по краката, за целта се прави наситено червен разтвор с топла вода и краката се топят до глезените вечер за 5-10 минути. Между седмица и десет дни гъбичките изчезват. Това е проверено лично на два пъти. Като страничен ефект краката и ноктите придобиват леко странен цвят, като на шаман от централноафриканко племе, но хубавата новина е, че за около 3-4 дни оцветяването изчезва. Това се дължи на факта, че калиевият перманганат не се абсорбира от кожата. 

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ - ПО ВЪЗМОЖНОСТ ИЗПОЛЗВАЍТЕ РЪКАВИЦИ! СЛЕДЕТЕ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ КРИСТАЛЧЕТАТА ДА БЪДАТ ДОБРЕ РАЗТВОРЕНИ И ДА СЕ ИЗБЯГВА КОНТАКТ НА КОЖАТА И ОСОБЕНО ОЧИТЕ С НЕРАЗТВОРЕНИТЕ!

Калиевият перманганат може да се използва и за запалване на огън. Популярните комбинации са калиев перманганат, върху който се капва глицерин, но за мен лично този начин е неприложим, по причина, че даже не знам от къде се купува този глицерин. Като популярен метод се посочва капването на антифриз върху КП, защото той съдържа в състава си глицерин. Тук вече може да се експериментира, и в следващи видеа задължително ще се опита. Втория най-популярен метод е КП и захар в съотношение 9:1 чрез капване на капка вода или чрез триене. Това също ще се опита на практика. До тогава е просто в графата теоретични познания.

 

ДОКОЛКОТО СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕСТАБИЛНИ СЪЕДИНЕНИЯ ВИНАГИ Е ДОБРА ИДЕЯ ДА НЕ ЛЮБОПИТСТВАТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ ОТБЛИЗО!

Калиевият перманганат се използва за дезинфекция на вода, като теоретично следва да се прави бледорозов разтвор, който да престои поне 2 часа. Следва да се внимава да не се погълнат неразтворени кристали.

ТОЗИ МЕТОД СЛЕДВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ВНИМАТЕЛНО И ТО САМО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НЯМА ДРУГИ МЕТОДИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА!

Заключение: Както се вижда калиевият перманганат има широко приложение - решаване на здравословни проблеми, палене на огън и пречистване на вода, но следва с него да се работи изключително внимателно и да се натрупа практика при работата с това химично съединение, за да се избегнат проблеми много по-тежки от тези, които употребата му може да реши.

1 коментар: